Breed scala aan verpakkingsmogelijkheden: KHS presenteert flexibele verpakker voor blikken

Breed scala aan verpakkingsmogelijkheden: KHS presenteert flexibele verpakker voor blikken

Of het nu gaat om wraparound, tray, pad, papier of folie - met de nieuwe Innopack Kisters Wraparound Shrink Paper Packer Advanced, of kortweg WSPP A, van KHS zijn er bijna geen grenzen aan de verpakkingsmogelijkheden voor drankblikjes. Dankzij zijn grote flexibiliteit komt de nieuwe verpakker tegemoet aan bijna elke markt- en klantenbehoefte in de secundaire verpakkingssector. Bestaande Innopack Kisters machines van de Advanced-serie kunnen hierbij achteraf worden uitgerust met de WSPP A.

[Promotioneel]


Dit geeft de drankenindustrie volledige flexibiliteit bij de secundaire verpakking. Met haar combinatie van verschillende procesmodules kan de lijncompatibele machine drie verschillende soorten secundaire verpakking verwerken: de wraparound-doos, waarbij de omverpakking in karton wordt omsloten; de tray, met of zonder omhulling van papier of krimpfolie; de kartonnen plaat, ook bekend als pad, omhuld in papier of krimpfolie. Er worden cilindrische productverpakkingen - vooral drankblikjes - verpakt, die door hun compacte vorm en platte bovenkant geschikt zijn om in papier te wikkelen.

Deze diversiteit wordt mogelijk gemaakt door het modulaire ontwerp van de Innopack Kisters Advanced verpakkingsmachines. Het maakt het ook mogelijk om bijvoorbeeld een bestaande Innopack Kisters wraparound krimpverpakker (WSP) of een Innopack Kisters wraparound papierverpakker (WPP) achteraf om te bouwen naar WSPP A - volledig flexibel en aangepast aan de respectievelijke behoeften van de klant of de markt.

De krimptunnel, bijvoorbeeld, kan individueel worden geconfigureerd en scoort met een laag energieverbruik. Als extra optie kan hier een gasverwarmingssysteem worden gebruikt, dat de energiekosten met tot 50 procent verlaagt en de CO2-uitstoot met tot 60 procent vermindert. Als in plaats van folie papier wordt gebruikt, transporteert de machine de afgewerkte verpakkingen door de uitgeschakelde krimptunnel.

Papieren verpakkingen zijn energie-efficiënter dan krimpfolie. Dit blijkt uit een blik op de jaarlijkse besparing op de elektriciteitskosten: Bij een verbruik van de krimptunnel van maximaal 72 kWh en een 2-ploegendienst op 300 dagen, komt dit neer op 30.000 euro per jaar.[1] Het achteraf inbouwen van een Innopack Kisters WSP is eenvoudig en vereist alleen het vervangen van de bestaande wikkelmodule door de verbeterde wikkelmodule met zijn nieuwe functies en het toevoegen van de papiervouw- en lijmmodule.

[1] Gebaseerd op een elektriciteitsprijs van 8,9 cent per kilowattuur.

Artikel delen