Koelboxen voor vis en vlees

Koelboxen voor vis en vlees

Smurfit Kappa en Cahe Verpakking hebben koelboxen ontwikkeld voor respectievelijk vis en vlees. Beide varianten zijn zowel met als zonder aluminium leverbaar.

De papieren visdoos van Smurfit Kappa is ontwikkeld binnen haar project Fresh Fish Concept. De verpakking maakt het mogelijk om de traditionele op plastic gebaseerde visdozen te vervangen door een papieren en volledig recyclebare alternatief.

‘Onze visbox is ontwikkeld voor de grootschalige visserij’, zegt Mariette Lindsjö. ‘Hiermee is het mogelijk om de vis na het vangen direct met ijs te verpakken en koel en vers te houden in de hele toeleveringsketen’, zegt Mariette Lindsjö, innovation director Smurfit Kappa.

Waterafstotend

De nieuwe visdoos van Smurfit Kappa is voorzien van een los waterafstotend beschermpapier, dat voorkomt dat de buitenverpakking wordt verontreinigd met visgeur, bloed, slijm en vocht. Bij het uitpakken kan de productiemedewerker het beschermpapier gemakkelijk verwijderen en weggooien bij het restafval en de buitenverpakking platmaken en bij het oud papier doen.

Volgens Smurfit Kappa besparen de papieren visdozen in vergelijking met conventionele plastic boxen 83% aan opslag- en transportruimte voordat ze worden gebruikt, omdat ze plat worden aangeleverd.


De verpakking voor het Noorse Bremnes Seashore bevat een aluminium binnendoos.

Geweekte zalm

Een van de eerste bedrijven die Smurfit Kappa’s visdoos van golfkarton gebruikt, is het Noorse Bremnes Seashore, zalmleverancier in Noorwegen. Voor haar BÖMLO Criterion merk zijn twee zalmen verpakt in een aangepaste verpakking. Deze verpakking bestaat uit twee dozen waarvan de buitenste 100% recyclebaar is. De binnenste doos heeft een dunne vochtafstotende aluminium laag die de temperatuur stabiel en laag houdt en het karton beschermt. Deze oplossing is ontwikkeld voor het lange transport van Noorwegen naar enkele exclusieve restaurants in Zuid-Europa.

‘De verpakking zorgt voor een goede koelketen en het formaat is geoptimaliseerd voor een goede palletbenutting. Het verkleint onze ecologische voetafdruk en zorgt tegelijkertijd voor efficiënt transport’, zegt Simon Nesse Økland , ontwikkelingsmanager van Bremnes Seashore.


De doos van Cahe Verpakking bestaat uit een omdoos met twee U-profielen. Het vlees gaat vervolgens in een kunststof zak.

Nederlands alternatief

Het Nederlandse Cahe Verpakking heeft ook een koelbox ontwikkeld. Door twee U-profielen van BC-golf rechts- en linksom in een doos te plaatsen ontstaan luchtkolommen die isolerend werken. ‘Wij hebben diverse testen gedaan met bevroren vlees en daaruit blijkt dat deze doos beter presteert dan bestaande EPS-boxen en een papieren koelbox’, vertelt Romuald van Blokland. ‘De beste koeling krijg je met een U-profiel beplakt met aluminium, maar het weglaten van het aluminium levert slechts een halve graad minder op. Het coaten van karton voor vochtige producten levert problemen op in de recycling, daarom adviseer ik bij vochtige producten het gebruik van een kunststof zak die eenvoudig is te scheiden van de kartonnen doos.’


De praktijktest van twee dozen van Cahe Verpakking (midden), links een EPS-box en rechts een papieren koelbox.

Artikel delen