Natlijmen zonder schoonmaken

Natlijmen zonder schoonmaken

Natlijmetiketten voor potten, blikken en flessen zijn bij hoge aantallen voordeliger dan zelfklevende etiketten. Nadeel is echter dat bij stilstand de lijm opdroogt en de lijmwals moet worden schoongemaakt. Langguth heeft hier met de GLU | ECO een oplossing voor ontwikkeld. Dankzij een zelfreinigend lijmsysteem, of Clean In Place (CIP), is manueel schoonmaken bij natlijmen niet meer nodig.

Papierenetiketten aangebracht met natlijm is een voordelige en duurzame manier om glazen potten en blikjes te voorzien van een label. De etiketten zijn relatief goedkoop, ze zijn met hoge snelheden aan te brengen en de labels zijn tijdens de eventuele recycling eenvoudig los te weken met water.
Het schoonmaken van natlijmetiketeer machines is echter een tijdrovende bezigheid. Operators zijn per lijmwals minstens 15 minuten bezig. Na iedere productiestop aan het einde van de dag moeten zij de natlijmmachine schoonmaken. Soms is dit zelfs een reden om over te stappen van natlijmen naar de relatief duurdere zelfklevende etiketten.
Machinebouwer Langguth zocht een oplossing voor dit probleem en bedacht een machine die de lijmwals automatisch reinigt. Na zo’n drie jaar ontwikkeling en testen bij diverse klanten introduceert het Duitse bedrijf haar nieuwe GLU | ECO nu in Nederland via distributeur De Groot Coding & Labeling.

Bak met water

‘Deze nieuwe machine is heel gebruiksvriendelijk’, zegt Bert de Groot. ‘Met één druk op de knop gaat het lijmsysteem omhoog en kan er een bak met water onder worden gezet, waarna het gehele lijmsysteem onder water wordt gezet. De lijm lost op in het water en de volgende dag kan de operator de machine direct weer opstarten. Dit bespaart op jaarbasis enorm veel tijd.’

Lijmbesparend natlijmen

‘Daarnaast is de machine uitgevoerd met een zuinig lijmsysteem dat het begin en het einde van het etiket vol belijmd en de tussenliggende velden minder dik belijmd’, zegt Bert de Groot. ‘Dat bespaart zo’n 50 tot 70 % koudlijm.’
Andere kenmerken van de GLU | ECO machine zijn het eenvoudig omstellen naar andere formaten, de reproduceerbaarheid van terugkerende orders en de mogelijkheid om etiketten aan te vullen zonder de machine te stoppen.

Afwassen

De machine is in diverse uitvoeringen verkrijgbaar en met snelheden van 20 tot 400 verpakkingen per minuut. Verder bevat de GLU | ECO, indien gewenst, automatische formaat instelling, dubbel lijmcircuit, codeer mogelijkheid op de etiketten en eventueel een vergaande roestvrij stalen uitvoering.
Voor De Groot is de keuze snel gemaakt, als hij fabrikant zou zijn van ingeblikte groenten of fruit in glasconserven. Hij vergelijkt het met de dagelijkse afwas thuis: ‘Was je de vuile vaat graag met de hand af, of zet je het liever in de vaatwasser?’


De GLU | ECO van Langguth voor het natlijmen van etiketten.

Artikel delen