Waarom een batchcode of lotnummer printen?

Waarom een batchcode of lotnummer printen?

Een geprinte houdbaarheidsdatum is direct voor iedereen herkenbaar. Maar vaak staat er op een product ook een andere combinatie van letters en cijfers, soms zelfs met een tijdsaanduiding. Het lijkt een willekeurige reeks, maar dat is het zeker niet. Aan de hand van die unieke geprinte batchcode of lotnummer kan de producent elk product identificeren.

Welke informatie zit er achter een batchcode of lotnummer?

De unieke identificatiecode geeft producenten een volledig inzicht in het productieproces van ieder product. Het geeft antwoord op alle belangrijke traceerbaarheidsvragen. Uit welke bronmaterialen bestaat het product? Waar is het product gefabriceerd. Op welke productielijn is het product gemaakt? Wanneer is het product geproduceerd? Naar welke locaties is het product gedistribueerd? Kortom, het hele proces van bron tot eindbestemming is te herleiden.

Batchcodes en lotnummers aanbrengen op producten?

Waar eerder handmatig alle data aangepast moest worden is dat nu volledig automatisch instelbaar met printers. Minder kans op fouten en real-time data wordt geprint om de exacte productietijd te registreren. De juiste batchcode of lotnummer is op deze manier eenvoudig en automatisch te printen op ieder product, zodat u sneller en efficiënter kunt produceren. De Koningh levert industriële codeermachines en etiketteersystemen om batchcodes en lotnummers te printen op elk product of verpakking.

Waaruit bestaat een batchcode of lotnummer?

Er is geen verplichting in data waaruit een batchcode of lotnummer moet bestaan. Het gaat erom dat de producent zijn code kan ontcijferen. In sommige gevallen kan dat heel open en transparant, zoals de geprinte tekst: ‘production date’ gevolgd door de productiedatum met tijdstip. Of bij gecompliceerdere codes is het mogelijk om meer informatie te verwerken, bijvoorbeeld L210770935D. Hierbij staat de L voor lotnummer, gevolgd door jaar, maand en dag van het jaar, tijd in uren/minuten en de letter van de productieploeg. Met printers kan dit allemaal automatisch worden gegenereerd en geprint. Het is zelfs mogelijk om deze data om te zetten in een printbare en scanbare lineaire barcode, QR code of Datamatrix.

Betrouwbaar batchcodes of lotnummers printen?

Voor ieder materiaal en elke productielocatie beschikt De Koningh over de juiste printer om batchcodes en lotnummers aan te brengen. Denk aan een permanente markering met onze lasers, contactloos met onze inkjetprinters en hoge resolutie inkjets of zelfs op etiketten geprint en direct aangebracht met print & apply systemen.

Artikel delen