Motion control-systeem voor verpakkingen

Motion control-systeem voor verpakkingen

Rockwell Automation introduceert een flexibel motion control-systeem voor de handling van verpakkingen in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Het compacte iTRAK 5730 intelligent tracksysteem verhoogt de doorloopsnelheid in verpakkingslijnen voor meerdere producten.

Het systeem maakt gebruik van magnetische loopwagens, waarmee flexibele en efficiënte verpakkingslijnen kunnen worden gebouwd. De onafhankelijke loopwagentechnologie biedt volgens Rockwell voordelen ten opzichte van traditionele, met tandwielen, kettingen of banden aangedreven transportbanden: onder meer flexibiliteit van het machinepark, een betere traceerbaarheid en verhoogde uptime.
‘Dankzij de magnetische voortstuwing kunnen de afzonderlijk aangestuurde wagens snel en met hoge precisie starten en stoppen’, meldt het bedrijf. ‘Met de iTRAK-technologie kunnen verpakkingslijnen door vooraf geconfigureerde bewegingsprofielen met een simpele druk op de knop in de gebruikersinterface op andere producten omschakelen. Bijkomende voordelen zijn dat er minder machineslijtage ontstaat en het systeem energiezuinig is.’

Minimale tussenafstand

Het systeem beslaat weinig oppervlakte en werkt met een minimale tussenafstand van 50 mm tussen de loopwagens. Het is daardoor geschikt voor verpakkingstoepassingen als flow wrapping, end-load kartonnering en vorm-vul-sluit machines. Het systeem levert data voor de optimalisatie van het energieverbruik, voor de onderhoudsplanning en het voorkomen van stilstand.
‘De technologie is volledig schaalbaar’, zegt Michaela Kaufmann, iTRAK-productmanager bij Rockwell Automation. ‘Een systeem kan werken met een tussenafstand van niet meer dan 50 mm bij een kleine, losstaande machine, maar ook onderdeel zijn van een grote, complexe lijn met een lengte van wel 100 meter.’

Machineveiligheid

Naast een slimmere vorm van motion control biedt iTRAK 5730 geïntegreerde veiligheidsvoorzieningen. Met functies als Veilig koppel uit, Veilige stop 1, de veiligheidsclassificatie SIL 3, PLe en de mogelijkheid om veiligheidszones in te stellen, wordt de veiligheid van de machines aanzienlijk vergroot. Dankzij die veiligheidszones kunnen werkzaamheden buiten de veiligheidszones altijd gewoon doorgaan; zelfs als er problemen in de veiligheidszones zijn.

Artikel delen