Schubert machines sleeven Heinrichsthaler kaasverpakkingen

Schubert machines sleeven Heinrichsthaler kaasverpakkingen

Kaasmaker Heinrichsthaler uit Saksen heeft onlangs verpakte ronde barbecuekaas aan het assortiment toegevoegd. Een kartonneermachine van Schubert verpakt de in zachte, slappe plastic folie verpakte kaas nauwkeurig en efficiënt in kartonnen sleeves.

 

Heinrichsthaler heeft in 2019 Grilltaler barbecuekaasrondjes aan het assortiment toegevoegd. Deze BBQ-lekkernij is nu verkrijgbaar in veel supermarktschappen. Bij aankoop van een pakje Grilltaler ontvangt de klant twee of vier rondjes kaasplakken in een thermogevormd plastic bakje, elk rondje of per twee afzonderlijk geseald. Om de plastic verpakking zit een kartonnen sleeve waarop productfoto’s en productdetails zijn gedrukt.

02_Schubert_case-study_Heinrichsthaler_print_CMYK

Ontevreden

Het bedrijf was in eerste instantie niet tevreden over het sleeven, vertelt Uwe Lammeck, CEO Heinrichsthaler. ‘Voorheen waren we helemaal niet blij met de sleeve-machine. Soms waren de sleeves niet netjes aangebracht. Dat probleem behoort tot het verleden dankzij de kartonneermachine van Gerhard Schubert uit Crailsheim. Het compacte systeem omhult de Grilltaler-verpakkingen efficiënt en nauwkeurig met een kartonnen sleeve.’

 

Robotoplossing

Bij de Schubert-lijn groeperen robots de barbecuekaasrondes voor, pakken ze op en verpakken ze in sleeves met behulp van een speciaal door Schubert ontwikkeld gereedschap. ‘Door de integratie van verschillende transport- en robotsystemen is de machine een uiterst betrouwbare investering’, zegt Murat Colak sales manager bij Schubert.

De zachte, slappe contouren van de thermogevormde trays maken het lastig om de sleeves perfect om te vouwen. De Schubert-oplossing vouwt de randen van de sleeves vooraf tijdens het verpakkingsproces, zodat ze goed om de gethermovormde trays kunnen worden gewikkeld.

03_Schubert_case-study_Heinrichsthaler_print_CMYK

Verpakkingsproces in detail

Aan het begin van het verpakkingsproces gaan de gethermovormde bakjes, gevuld met de barbecuekaasbolletjes, op een transportband de machine in. Een T3-robot brengt de producten vervolgens afwisselend over op twee vacuümtransporteurs links en rechts van de productband. De vacuümtransporteurs brengen de barbecuekaasverpakkingen naar de sleeve-wikkelpositie. Tegelijkertijd haalt een F3-robot in het eerste station vijf sleeves tegelijk uit het magazijn en voert deze naar een F2-robot, die ze van bovenaf naar binnen trekt en op de derde vacuümtransportband van de lijn plaatst. Eenmaal op de vacuümtransporteur geplaatst, drukt het robotgereedschap lichtjes op de zijkanten van de sleeves om breekranden te creëren. De vacuümtransporteur met de plano's gaat dan naar de sleevepositie. Onderweg wordt de houdbaarheidsdatum op de verpakking gedrukt. Een F2-robot die is uitgerust met het speciaal ontwikkelde gereedschap haalt vijf blanco's tegelijk van de vacuümtransporteur, vouwt ze, pakt de barbecuekaasbolletjes van bovenaf op en wikkelt ze in één werkstap met de voorgelijmde sleeves. Het product wordt als het ware uit het transportsysteem getild en met de sleeve in de lucht geseald.

Met de Schubert-verpakkingslijn kan de kaasproducent nu tussen de 70 en 90 Grilltaler-verpakkingen per minuut verpakken.

01_Schubert_case-study_Heinrichsthaler_print_CMYK

 

 

Artikel delen