VM Nieuwsronde buitenlandse media | composteerbaar cateringbakje

VM Nieuwsronde buitenlandse media | composteerbaar cateringbakje

De redactie van VerpakkingsManagement scant wekelijks buitenlandse verpakkingssites op noviteiten en ontwikkelingen. Deze week vielen ons onderstaande berichten op uit PackagingWorld, Packnews, Packaging Europe, Neue Verpackung en Canadian Packaging.

Tequila in 'bag-in-bottle' van karton

Buen Vato, gedistilleerd in Jalisco, Mexico, en gelanceerd in Zweden, is 's werelds eerste tequila in een flesvormige kartonnen verpakking en een gemetalliseerd PET-zakje van 750 ml, gemaakt van 84% gerecycled materiaal.

‘Iedereen was sceptisch en zei dat er geen return on investment is en dat dit nooit zou werken’, zegt Claes Puebla Smith, CEO van Buen Vato. ‘Ze dachten dat consumenten niet meer zouden betalen voor een product dat op een meer ethische manier is verpakt. Maar dit is de toekomst.’ Door het te lanceren in het beroemde, op duurzaamheid gerichte Zweden, het land van Greta Thunberg, verwacht hij dat liefhebbers van sterke drank bereid zullen zijn een beetje extra te betalen voor zijn premium tequila-aanbod in wat volgens hem een ​​duurzame verpakkingsvorm is.

Bron: PackagingWorld

Packaging World, paper bottle

Van afval naar hoogwaardig plastic

Onderzoekers van de Chalmers University of Technology in Göteborg hebben aangetoond dat de koolstofatomen in gemengd brandbaar afval, bijvoorbeeld plastic afval, voedselafval, papier en hout, alle fossiele grondstoffen kunnen vervangen bij de productie van nieuw plastic.

De universiteit heeft het over een baanbrekende recyclingmethode die is geïnspireerd op de koolstofcyclus van de natuur en dat het de klimaatimpact van plastic materialen kan elimineren, of zelfs de lucht kan zuiveren van koolstofdioxide.

De huidige plasticrecycling kan op zijn hoogt 15-20 procent van de fossiele grondstof vervangen, die nodig is om de maatschappelijke behoefte aan plastic te dekken. De methoden, die de onderzoekers nu voorstellen, zijn gebaseerd op thermochemische technieken en houden in dat het afval wordt verwarmd tot tussen de 600 en 800 graden en vervolgens wordt omgezet in een gas, dat na toevoeging van waterstofgas de bouwstenen van de plastic vormen. Hierdoor kan de resterende 80-85 procent van de fossiele grondstofbehoefte worden vervangen.

‘De sleutel tot meer integrale recycling is om op een geheel nieuwe manier naar restafval te kijken: als grondstof vol bruikbare koolstofatomen. Dan krijgt het afval een waarde en kun je economische structuren creëren om het materiaal in te zamelen en te gebruiken als grondstof in alle delen van de wereld’, zegt Henrik Thunman.

Bron: Packnews

Packnews-1

Mono-laminaat met hoge chemische bestendigheid

Constantia Flexibles heeft naar eigen zeggen een recyclebaar, monomateriaal polypropyleen (PP) laminaat ontwikkeld met een hoge chemische bestendigheid voor farmaceutische toepassingen.

Volgens Constantia Flexibles zijn traditionele meerlaagse verpakkingen voor farmaceutische producten niet recyclebaar omdat ze meestal een combinatie van verschillende materialen bevatten. Het bedrijf voegt eraan toe dat alternatieven zoals recyclebare monopolyethyleen- of monopolypropyleenlaminaten voldoen aan de recycleerbaarheidsfactor, maar dat deze niet de vereiste prestaties leveren met betrekking tot chemische bestendigheid.

De oplossing is naar verluidt bestand tegen uitdagende farmaceutische toepassingen met en vergelijkbaar met aluminiumhoudende multimateriaallaminaten.

Bron: Packaging Europe

Packaging Europe

 

Domino en Futamura werken aan lasercodering voor composteerbare folie

Domino Printing Sciences (Domino) meldt dat zijn D-Series CO 2 lasercodeermachines een additiefvrije oplossing biedt voor voedselproducenten verpakt in NatureFlex, de composteerbare cellulosefilm van Futamura.

Domino heeft samengewerkt met de wereldwijde producent van verpakkingsfolie, Futamura, om de geschiktheid van lasercodering voor NatureFlex composteerbare folieproducten te beoordelen. Na de eerste geschiktheidstests werd Domino's D-Series CO2- laser gebruikt om de NatureFlex composteerbare film te coderen en werd een schone, heldere, witte code bereikt. Er was geen invloed op de integriteit van de film of de chemische samenstelling en de vochtbarrière-eigenschappen werden niet beïnvloed.

Bron: Canadian Packaging

Canadian Packaging

 

Papiertrays voor kant-en-klaarmaaltijden

De Australische fabrikant van voedselverpakkingen Confoil en BASF werken samen om een ​​gecertificeerde composteerbare, magnetron- en ovenveilige papierschaal voor kant-en-klaarmaaltijden te ontwikkelen.
De binnenkant van de tray is gecoat met Ecovio PS 1606, een gedeeltelijk biobased en gecertificeerd composteerbaar biopolymeer van BASF dat speciaal is ontwikkeld voor het coaten van voedselverpakkingen van papier of karton. De schaaltjes, genaamd Dual-Pak Eco, zijn gecertificeerd volgens de Australische norm AS4736-2006 en goedgekeurd voor gebruik met voedsel in overeenstemming met internationale vereisten. Ze kunnen worden gebruikt voor kant-en-klare maaltijden zoals lasagne, curry's of roerbakgerechten die koud of diepgevroren verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Ze zijn ook geschikt voor catering en als voedselverpakking voor bezorgdiensten en restaurants.

Bron: Neue Verpackung

Neue Verpackung BASF

 

 

Artikel delen