7 Bijzondere verpakkingsinnovaties

7 Bijzondere verpakkingsinnovaties

Een gevarieerde mix aan 7 verpakkinginnovaties. Van een Heinz-dop tot een ademende thermische container

  1.  

  1.  
  2.  

Dit zijn de 7 finalisten die de gouden noot 2023 finale hebben gehaald:

  1. Bluemint steel pure van Hoffmann The Tin
  2. Dry Molded Fiber van PulPac
  3. FDoR (Flexo Direct on Rigid) van Van Dam Machine Europe BV
  4. Balaton sluiting door Kraft Heinz
  5. Duurzame papierafwasoplossing van Avery Dennison
  6. Temcoat Liner Flow van EPG Industries
  7. Tray to tray rPET van Hordijk Verpakkingen

 

1. Bluemint

Blikproducent Hoffmann The Tin ont[1]wikkelde samen met leverancier Thyssenkrupp Steel en klant Ricola een blik van Bluemint Steel. Dit verpakkingsstaal is gemaakt van warmgewalst bandstaal, dat een CO2 -reductie van 70% heeft vergeleken met conventioneel geproduceerd warmgewalst band. DNV heeft de door Thyssenkrupp Steel ontwikkelde methodiek beoordeeld. De CO2 -besparing in het staalproductieproces wordt bereikt door het veranderen van inputmaterialen in de hoogoven. Het bedrijf claimt een CO2 -reductie van 70%.

1 Bluemint, hoffman the tin web

2. Dry Moulded Fiber

Verpakkingen van gegoten papiervezels concurreren steeds vaker met kunststof verpakkingen. Het proces van deze molded fiber verpakkingen vereist echter aanzienlijke hoeveelheden water. Dry Moulded Fiber van PulPac is een droog proces dat tot tien keer zo snel is als traditionele vezelvormingsmethoden, waardoor de techniek concurrerend is met kunststoffen. Het bespaart enorme hoeveelheden water en energie, waardoor de CO2 -uitstoot tot 80% lager is. Chemische pulp is de standaard grondstof, maar het proces kan ook andere soorten op cellulose gebaseerde materialen aan. Het proces maakt volledige controle over de vezelverdeling en -dikte mogelijk. Het web is gecoat met een barrière-additief en aan beide zijden gelamineerd met weefsel. De baan wordt ingevoerd in een standaardpers, met unieke tooling, waar de onderdelen worden gegoten in vormgereedschap[1]pen, met behulp van druk en warmte. De materiaalefficiëntie is tot 99%, aldus PulPac.

2 Dry Molded Fiber Pulpac web

3. Flexo Direct on Rigid

Snelheid en kwaliteit in verpakkingsdruk, dat is waar deze machineverwerkingsinnovatie in direct printing om draait. De printkwaliteit op bijvoorbeeld bekers wordt verbeterd, doordat er geen etiket nodig is en er minder droging plaatsvindt. Bovendien zijn de gebruikte inkten op waterbasis en niet op UVbasis. De nieuwe druktechniek combineert de voordelen van een hoge flexodrukkwaliteit tegen relatief lage decoratiekosten van droge offset op kunststof verpakkingen. Vanwege het hoge absorptievermogen van het gegoten vezeloppervlak wordt de Flexo Direct on Rigid printtechnologie (FDoR) van Van Dam Machine Europe gebruikt in combinatie met de Van Dam conische printer. Dit brengt ettelijke voordelen met zich mee, waaronder minder inktverbruik, flexibiliteit, hogere printkwaliteit, helderdere kleuren en minder omslachtige bediening.

3 FDoR Flexo Direct on Rigid van dam machines web

4. Balaton-sluiting van Kraft Heinz

De innovatieve Balaton-sluiting van Kraft Heinz heeft tot doel de momenteel gebruikte flip-top doppen, met hun niet-recyclebare siliconen ventiel, te vervangen door een recyclebaar model. De hiervoor ontwikkelde Balaton

sluiting bestaat uit twee componenten, namelijk het sluitlichaam en een inzetstuk (schijf). Wanneer ze zijn gemonteerd, creëren ze een opening wanneer er druk op de fles wordt uitgeoefend. Wanneer de druk wordt opgeheven, kan de lucht terugstromen en kan de fles zich in zijn oorspronkelijke vorm herstellen. Het ingebouwde retentiesysteem zorgt voor een meer gecontroleerde dosering en een optimale en consistente doseerkracht tijdens gebruik. Omdat beide componenten op dezelfde

locatie, uit hetzelfde materiaal kunnen worden vervaardigd en in het productieproces worden geassembleerd, wordt ook de complexiteit verminderd.

4 kraft heinz web

5. Afwasbare etiketten

Avery Dennison heeft een duurzaam afwasbaar papier ontwikkeld voor labels. Deze nieuwe generatie afwasbare papieren etiketten zijn gekwalificeerd voor enkele van de grootste poolingsystemen in Europa, zoals Euro Pool System en IFCO. De etiketten zijn NPEO-vrij en er zijn geen extra chemische toevoegingen nodig om de resten na het wassen te verwijderen. Ook het energieverbruik wordt aanzienlijk verlaagd; de afwas[1]temperatuur kan beginnen bij temperaturen tot 21°C, met een optimum bij 60°C.

5 avery web

6. Temcoat Liner Flow

De Temcoat Liner Flow is een ademende thermische container die temperatuur[1]schommelingen in transportcontainers elimineert en daarmee condensatie[1]schade vermindert. Om de vereiste eigenschappen te verkrijgen, wordt een combinatie van materialen gebruikt, waaronder een sterk reflecterend membraan van aluminiumfolie dat tot 97% thermische straling reflecteert. Deze thermische eigenschappen worden versterkt door een ademend membraan dat de stroming van vochtige lucht uit de laadruimte vergemakkelijkt. Dit ademende membraan maakt ook dat de Temcoat Liner Flow kan worden gebruikt in combinatie met droogmiddelzakken om het risico op vochtschade verder te verminderen. Deze combinatie van hoogwaardige eigenschappen vermindert vochtschade bij zendingen.

6 Temcoat Liner Flow

7. Tray naar tray rPET

Hordijk introduceert de tray-to-tray verpakking in een (semi)closed-loop materiaalrecyclingprocessen. De verpakking bestaat voor 40% uit gerecycled PET (rPET), waarvan minimaal de helft afkomstig is van huishoudelijk afval. Hordijks’ zakenrelatie Umincorp runt een recyclingfabriek die gebruik maakt van Magnetic Density Separation (MDS): een speciale technologie die de recycling van gemengde kunststofafvalstromen aanzienlijk efficiënter maakt. Plastic afval wordt gewassen en vermalen tot kleinere stukjes. Hierdoor worden de verschillende kunststofsoorten van elkaar gescheiden. Het MDS-rPET wordt door Hordijk Verpakkingen gebruikt voor nieuwe voedselveilige transparante voedseltrays.

Vooral transparantie was een uitdaging vanwege de diverse gekleurde rPET-stromen. Hordijk Verpakkingen is nu instaat transparante voedselverpakkingen te maken die qua transparantie en kwaliteit niet onderdoen voor rPET-flessen.

7 Hordijk web

 

Artikel delen