Alitheon FeaturePrint-software voorkomt vervalsing verpakkingen

FeaturePrint van Alithion

Alitheon FeaturePrint-software voorkomt vervalsing verpakkingen

Het Amerikaanse Alitheon demonstreerde 14 en 15 november op het AIPIA-congres in Amsterdam voor het eerst haar fingerprint-software voor verpakkingen. ‘Geen één verpakking is exact hetzelfde’, aldus Roei Ganzarski, CEO van Alitheon.

Tot nu toe heeft Amerikaanse Alitheon met haar FeaturePrint software gericht op het identificeren en traceren van producten. Met behulp van een foto ‘ziet’ en converteert de FeaturePrint Optical AI-software de kleinste oppervlaktedetails van fysieke items naar een unieke wiskundige identiteit. Van tandwielen en printplaten tot horloges en verzamelobjecten: geen twee objecten zijn precies hetzelfde, ook al komen ze uit dezelfde productielijn. Dat kan nu ook voor verpakkingen.

Vingerafdruk van de verpakking

Met slechts één foto maakt de software van Alitheon een ‘vingerafdruk’ van de verpakking waarna deze kan worden gebruikt voor identificatie, authenticeren en tracing van het product. Om te bewijzen dat het werkt, demonstreerde Roei Ganzarski, CEO van Alitheon, op zijn AIPIA-stand met diverse verpakkingen. Na het één voor één fotograferen van vier op het oog identieke kroonkurken wist de software feilloos de kroonkurken te herkennen tijdens diverse steekproeven.

5.000 meetpunten

‘Ieder product is verschillend’, vertelt Ganzarski. ‘Bij de kroonkurken komt dat door de manier waarop ze worden gestanst. De verschillen zijn uiterst klein, maar wij kunnen ze detecteren dankzij de hoge resolutie van het aantal meetpunten. Ter vergelijking; bij een vingerafdruk van een mens worden maximaal 60 meetpunten genomen. Wij nemen er 5.000.’

De eerste pilot in de verpakkingsbranche is met DS Smith. ‘Ons systeem herkent feilloos of een doos is geproduceerd door DS Smith of een ander bedrijf’, zegt Ganzarski.

Artikel delen