Collimetrix integreert RFID-tags onzichtbaar in verpakkingen

Collimetrix ontwikkelt een techniek om RFID-tags onzichtbaar te lamineren tussen dunne lagen verpakkingsmateriaal.

Collimetrix integreert RFID-tags onzichtbaar in verpakkingen

Collimetrix (een samenwerkingsverband tussen Koninklijke Joh. Enschedé, een ontwikkelaar en consultants) ontwikkelt een techniek om RFID-tags onzichtbaar te lamineren tussen dunne lagen verpakkingsmateriaal, zoals papier, karton of plastic. In plaats van een product te voorzien van een los RFID-label kan Collimetrix een ultra dunne RFID-string in de verpakking integreren. Dit voorkomt vervalsing en maakt verpakkingen eenvoudig traceerbaar.

Brand owners die hun producten willen beschermen tegen vervalsers of hun produceten traceerbaar willen maken, voorzien hun producten vaak van een RFID-tag. Het labelen en taggen van producten kan echter aanzienlijke kosten met zich meebrengen en het productieproces verstoren.
Collimetrix lost dit probleem op met een ultra platte strip met RFID-tags die in het verpakkingsmateriaal wordt geïntegreerd. Het ‘inkapselen’ van de tags zorgt voor een effectieve bescherming tegen namaak. De tags kunnen niet worden verwijderd en er kan niet mee worden geknoeid, zonder de verpakking te verbreken.

Collimetrics RFID tag verpakkingen

‘Tag voldoet aan recyclingeisen’

De dunne tags worden tijdens het verpakkingsproductieproces vanaf de rol in het verpakkingsmateriaal gelamineerd. De steekmaat tussen de tags op de rol is afhankelijk van de afmetingen van de verpakking, zodat per verpakking precies één tag wordt aangebracht.
Verder voldoet de techniek aan de wettelijke recyclingeisen, zegt consultant Ruud Jenniskens van Deopen. ‘De ultra dunne RFID-tag valt binnen de wettelijke recyclingmarge als vreemd materiaal. Daardoor verstoort de chip het recyclingproces niet en kunnen folie of kartonnen verpakkingen mee in de recyclingstroom.’

 

Toepassingen Collimetrix RFID-tags

Met het inkapselen van de Collimetrix RFID-tags in de verpakking krijgt elke verpakking een uniek serienummer die via de tag draadloos is uit te lezen op verschillende punten tijdens de levensduur van het product. De geïntegreerde RFID identificatie kan worden gebruikt voor IoT-toepassingen, kassaloze winkels, sorteren bij recyclen en klant interactie via hun smartphone.

Farmaproducenten kunnen de RFID-tag in de verpakking integreren om de medicatie inname door de patiënten te ondersteunen. De integratie van Collimetrix-identifiers in de verpakking garandeert authenticiteit en productkwaliteit. Bovendien maakt de ingebouwde RFID-tag de serialisatie van verpakkingen mogelijk.

Collimetrix test momenteel zijn technologie bij een folie- en kartonproducent in Europa. Diverse eindgebruikers hebben volgens Jenniskens al interesse getoond.

Artikel delen