Slimme doppen en verpakkingsinnovaties - Terugblik Drinktec 2022

Slimme doppen en verpakkingsinnovaties - Terugblik Drinktec 2022

KRUISBESTUIVING VAN VERPAKKINGEN & DOPPEN

Het waren vijf lange jaren sinds de laatste Drinktec, de toonaangevende vakbeurs voor dranken en vloeibare voeding. De industrie heeft niet geslapen en 1.000 exposanten vulden acht hallen voor meer dan 50.000 bezoekers uit 55 landen. Dominique Huret van Cape Decision verkende de beurs voor VerpakkingsManagement.

Verpakkingsinnovaties

De meeste van de beste innovaties op Drinktec behoren tot primaire verpakkingen voor direct contact met dranken. Crown Packaging presenteerde zijn bijgewerkte versie van de 360 End, een Full Aperture End die een drankblikje in een drinkbeker verandert. In 2020, voor de FIFA World Cup, had Crown de krachten gebundeld met SABMiller om een bierblikje te maken dat ook dienst doet als drinkbeker. Crown stelde ook LineupAccents voor, de variabele printtechnologie waarmee een ontwerp op elk blikje kan variëren. Het kan tot 24 unieke afbeeldingen maken in een enkele productierun, om die vervolgens te mengen op een enkele pallet met drankblikjes.

Crown_360End(1)

 

Bag-in-box van LLDPE

Liquibox presenteerde Liquipure ultra. Het is een PE bag-in-box oplossing voor dranken. Samengesteld uit LLDPE, wordt dit beschouwd als PE van één materiaal en daarom als recyclebaar; de verpakking voldoet aan de recyclebaar[1]heidsrichtlijn met dispenser en zakje van hetzelfde materiaal. Het bedrijf maakt gebruik van geavanceerde harstechnologie die ultrasterk is om betrouwbare productbescherming te bieden. Door de flexibele verpakking, waarvoor patent is aangevraagd, is nylon niet meer nodig om waardevolle vloeistoffen te beschermen, zoals siroop na het mengen. Ook aluminiumfolie voor wijn is niet meer nodig

Liquipure

rPET

Zowel Sidel als KHS presenteerde een PET-conceptfles. Sidels bewijs van uitmuntendheid: 1SKIN. Dit is een fles van één liter voor gevoelige producten. Met een minimale grondstof van 28 gram voor het 1 l-formaat, met een hals teruggebracht tot 3,2 cm, biedt deze fles het voordeel van 100% gerecycled PET. Bovendien is de fles labelvrij. De fles is dus vrij van lijm die het recyclingproces kan verstoren. De sluiting is bevestigd aan de fles volgens de aanstaande Europese wetgeving voor eenmalig gebruik van plastic (SUP).

1SKIN.1

KHS’ Loop LITE is een fles die ook volledig van rPET is. Door het ontwerp van de container en de verbeterde barrière is het gewicht van de fles van 0,5 liter tot 25% verminderd in vergelijking met de huidige marktstandaard. Productbescherming is ook een gegeven dankzij de Plasmax SiOx-coating.

De houdbaarheid van KHS Loop LITE is bijna twee keer zo lang als die van de huidige conventionele merkflessen.

Flip-top

adidas x REBO complete (1) HD(1)

Aptar bundelde de krachten met REBO en droeg haar expertise in flip-top sluitingen, duurzaamheid en innovatie bij aan het partnerschap. REBO produceerde de eerste stalen herbruikbare slimme waterfles met een hydratatie-tracker om gebruikers te helpen de prestaties te optimaliseren en hun waterinname te volgen via een gekoppelde smart phoneapp. De fles bestaat uit een lampje op de fles, ontworpen om consumenten te helpen het waterverbruik te verhogen door hen eraan te herinneren dat ze moeten drinken. Dit is niet alleen een demonstratie van de toekomst van herbruikbare drankoplossingen, maar ook van de visie van Aptar om met merken en fabrikanten samen te werken om de duurzaamheidspositie van de industrie te verbeteren en kruisbestuiving te bevorderen.

Bekijk de video van REBO 

 

Thethered caps

Tethered caps zijn op dit moment een hot issue. Alle producenten hebben hun oplossingen in een verscheidenheid aan assortimenten. De tethered caps van Bericap worden ClipAside genoemd. Ze hebben een openingshoek van 180 graden met een intuïtieve bediening. Bericap ontwierp ClipAside om klanten in staat te stellen zich voor te bereiden op een snelle en eenvoudige omschakeling naar tethered caps, terwijl het bedrijf sluitingen blijft produceren met de huidige bandgeometrie om beide typen gelijktijdig te produceren. Het is daardoor mogelijk om op afvullijnen gemakkelijk te wisselen tussen standaard en tethered doppen, zonder dat aanpassingen nodig zijn, wat volledig aansluit bij de huidige marktsituatie.

Twee opties

United Caps biedt twee soorten sluitingen in de “Fit for a King” lijn met tethered sluitingen. De Crown Jewel premium gegoten oplossing en de No Drama Queens gespleten dop. Beide zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren om te voldoen aan de behoeften van een breed scala aan merken en producttypes, waaronder niet koolzuurhoudende dranken, sappen, koolzuurhoudende dranken en zuiveloplossingen. Een op maat ontwikkeld product voor Elopak, de Pure-TwistFlip is speciaal ontworpen voor karton, zodat de sluiting gedurende de hele levenscyclus bevestigd blijft.

De Pure-TwistFlip 29i voor gekoelde dranken is ook de lichtste schroefdop van United Caps tot nu toe, waardoor het gebruik van plastic wordt verminderd.

United Caps

 

Kleur verraadt sabotage met de Next Generation Sport Cap

In een andere categorie presenteerde Aptar Food + Beverage zijn Next Generation Sport Cap: Rocket. Deze dop biedt visuele consumentenveiligheid door middel van een geelkleurige band die aangeeft of de verpakking geopend is.

Deze oplossing is de eerste op de markt die een visuele en intuitieve niet-verwijderbare indicator voor sabotagebewijs biedt. Het is ontworpen om te voldoen aan de kinderveiligheidsnormen (BSDA), heeft een grote vingeruitsparing en een hoorbaar “klik”-geluid om het openen en sluiten gemakkelijk te maken. Rocket wordt geleverd met een stofvrij, dubbelwandig dekselontwerp dat de tuit beschermt tegen externe verontreinigingen.

Tot slot, terwijl de meeste fliptop doppen openen in een hoek van 120 graden, biedt Rocket’s scharniertechnologie een hoek van 160 graden, wat ervoor zorgt dat de deksel terugveert en de drinkervaring van de consument verbetert. De eerste klant is ACTIPH Water in het VK.

Aptar Rocket_tethered (2)

 

Dynamisch voedseletiket

De Mimica Touchcap, kon niet ontbreken op Drinktec. Bedacht door een jonge Scandinavische student, is het concept nu samen met United Caps ontwikkeld.

Dit is een dynamisch voedseletiket voor versheid, gebouwd met een temperatuurgevoelig label, dat realtime indicatie van versheid geeft. Bovenop de basisdop ligt de complexe overdop. De vijf lagen bestaan uit activator, bodemfolie, bultjestray, gel en topfolie. De dop is bedoeld voor alle soorten bederfelijke producten, van voeding tot farmaceutica.

United Cap Mimica

 

Artikel delen