Duurzaam producten coderen met Domino

Duurzaam producten coderen met Domino

Duurzaamheid is niet langer een 'nice to have', maar staat hoog op de agenda van bedrijven in alle sectoren. Naast het creëren van circulaire materialen en duurzame verpakkingsoplossingen speelt het duurzaam coderen van producten een steeds grotere rol.

Printen van 2D-codes

In de industrie ontwikkelen zich diverse trends op het gebied van machine leesbare codes. Nu overheden en klanten meer productinformatie op een etiket eisen, is de uitdaging voor veel fabrikanten hoe zij deze informatie op hun product aanbrengen. Dit is niet altijd even makkelijk door de beperkt beschikbare printruimte. Precies de reden dat fabrikanten zijn gaan kijken naar het printen van 2D-codes op hun producten. Deze kunnen bij het scannen de consument naar een speciale pagina met productinformatie leiden, bijvoorbeeld over voeding of over gebruikte grondstoffen en duurzame bronnen.  

Machine leesbare barcodes

Met de nieuwe wetgeving van de FDA inzake de traceerbaarheid van levensmiddelen kijken veel fabrikanten naar de mogelijkheid om producten tot de consument én terug tot de grondstoffenleverancier te traceren. Dit initiatief vereist dat fabrikanten een unieke code op hun producten aanbrengen. Deze code kan worden opgenomen in een elektronisch logboek, dat op elk moment toegankelijk is voor de kwaliteitscontrole of voor de overheid. Om te helpen bij de automatische registratie van deze unieke nummers en deze samen te voegen met informatie verderop in de toeleveringsketen, kunnen de nummers worden afgedrukt in een machine leesbaar formaat (1D- of 2D-barcodes). Een inspectiesysteem kan deze waarden vervolgens gemakkelijk "lezen" en uploaden naar een WMS- of ERP-systeem voor tracering.

QR-code op verpakking

Bedrijven zijn op zoek naar oplossingen voor meer zichtbaarheid, waarmee materialen kunnen worden getraceerd tot bij de leveranciers en producten gevolgd vanaf de productielocatie tot in de handen van de consument en verder. Een unieke QR-code kan worden aangebracht op het primaire product en de verpakking ervan, alsook op zendingen en verzendingscontainers om een extra niveau van traceerbaarheid toe te voegen. Fabrikanten zijn zo in staat hun toeleveringsketens efficiënter te beheren en tegelijkertijd meer gepersonaliseerde contactpunten met consumenten te creëren. Hoe deze uitwisseling van gegevens kan worden vergemakkelijkt, wordt één van de grote uitdagingen voor iedereen. Domino voorziet een enorme toename van het gebruik van variabele 2D-codes, waaronder QR-codes, om een link te leggen tussen fysieke producten en gegevens van de toeleveringsketen

Print- en etiketteeroplossingen

Overweegt u om een datamatrix code of QR-code aan uw productverpakkingen toe te voegen en wilt u weten hoe u dit het beste aanpakt? Domino biedt met een uitgebreide reeks print- en etiketteeroplossingen voor elke industrie en verpakkingssoort een oplossing die aan de eisen voldoet én diverse gespecialiseerde codeverificatiesystemen, ontworpen voor gebruik met Domino's productfamilies. 

Meer lezen over de trends in de markt en hoe Domino met haar producten daarop inspeelt? Lees dan direct dit uitgebreidere blog.

Artikel delen