Ecoleaf is drukwerk van vloeibare metaalfolie

Ecoleaf

Ecoleaf is drukwerk van vloeibare metaalfolie

METALLISEREN ZONDER VERLIES

Actega Metal Print introduceert Ecoleaf, een techniek waarmee drukwerk van vloeibare metaalfolie kan worden voorzien. Bij deze efficiënte en duurzame metalliseertechniek voor labels en verpakkingen gaat geen metaal verloren en is geen plastic rol nodig als drager. Het bedrijf in het Duitse Lehrte richt zich om te beginnen op de labelmarkt.

De wereld van folieland verandert

Volgens ceo Stephan Plenz verandert de wereld in folieland. De onderneming ontwikkelde een proces dat de veredelende metaalfolie ‘als een soort inkt’ op het drukwerk aan[1]brengt. Het wordt op de markt gebracht onder de naam Ecoleaf. De nu nog kleine onderneming (25 man) voorziet wereldwijde groei. Sales director Paolo Grasso verwacht dat er in 2022 zo’n 20 units verkocht zullen worden. Volgens Grasso is dit een revolutionair moment voor de industrie, vergelijkbaar met de komst van het digitale drukken met de Indigo van Benny Landa.

'1 kg Ecoleaf-vlokken (vloeibare folie, red.) vervangt 3000 kg folie, wat op zijn beurt 20 ton CO2 elimineert: het equivalent van het planten van ongeveer 833 bomen.’

Geen metaal- en plastic afval

Met dit proces gebruik je alleen de benodigde ‘metaalvlokken’ voor de afbeelding. De ‘metaalinkt’ (dat geen inkt is) wordt net als inkt via een rol opgebracht en hecht aan opgebrachte ‘lijm’ (dat geen lijm is). Al het overgebleven metaal op de ‘inkt’rol komt terug in het reservoir en blijft dus behouden. Dat scheelt, in tegenstelling tot de conventionele warm- en koudfoliesystemen een hoop verlies van waardevol materiaal. Bij warm- en koudfolie hecht een deel van de folie aan het drukwerk.

Figuur productie

De rest van zo’n rol waarmee het wordt opgebracht eindigt bij het afval, wat zonde is van dat dure materiaal, en niet goed is voor het milieu. Overigens is bij het Ecoleaf-proces ook geen plastic dragerrol nodig. Ook dat is een duurzaamheid bevorderend aspect volgens de fabrikant.

Eerst de labelmarkt

Actega Metal Print heeft de wereldwijde labelmarkt als primair segment gekozen. De folie-unit van Actega kan op alle smalbaanmachines worden aangebracht. Daarbij is de ‘lijmlaag’ voor de te hechten vloeibare folie over te brengen via drie technieken; flexodruk, inkjet en zeefdruk.

Bij de eerste is het haalbare detail opvallend, bij de tweede kan je snel schakelen bij kleine oplagen en bij de derde is een extra tactiel effect -een iets verhoogd beeld- te realiseren.

Indirect voedselcontact

Ecoleaf kan worden gebruikt op veel media in een breed scala aan verpakkings- en etiketteringssegmenten, inclusief labelproducten voor indirect contact met voedsel.

Ecoleaf en zijn componenten voldoen aan de REACHen EuPIA-regelgeving en zijn toege[1]staan voor gebruik in de verpakkings[1]productie. Om dat te bereiken heeft Actega de nodige maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat alle gebruikte grondstoffen voldoen aan de (EG) 1907/2006 REACH-verordening.

DSCN7975-1 (1)

 

Artikel delen