Energie- en lijmbesparende hotmelt applicatiekop

Robatech-lijmkop-hotmelt

Energie- en lijmbesparende hotmelt applicatiekop

De nieuwe hotmelt applicatiekop Volta van Robatech laat zien hoe duurzaam lijmen werkt. Volta staat voor zuinigheid en maximale procesbetrouwbaarheid bij het aanbrengen van lijm in verpakkingslijnen.

De Volta elektrische smeltlijmapplicatiekop brengt precisie en efficiëntie in het lijmproces en beperkt het onderhoud tot een minimum. Volta brengt betrouwbaar korte lijmsporen precies aan op de kleinste kartonnen oppervlakken. Dankzij de hoge schakelfrequentie is Volta ook geschikt voor lijmbesparende hotmelt-stitching. Deze spaarzaamheid leidt tot een snel rendement op de investering.

Energie en lijm besparen met Volta

Conventionele persluchtsystemen zijn onderhoudsintensief en veroorzaken hoge bedrijfskosten. In vergelijking met een pneumatische lijmkop, verbruikt Volta ongeveer 60% minder energie en is aangenaam stil met 60 dB(A).

Maar niet alleen het energieverbruik neemt af. De elektrische aandrijving van de Volta is snel en nauwkeurig. Met een schakelfrequentie van 200 Hz is Volta geschikt voor hotmelt-stitching. Bij stitching wordt de lijm niet in een spoor aangebracht, maar door middel van een nauwkeurige puntapplicatie. Stitching betekent dat bij het verlijmen tot 40% minder lijm nodig is dan bij het aanbrengen van sporen. De geringe slijtage ondanks hoge schakelfrequenties is een ander voordeel ten opzichte van pneumatische lijmapplicatiekoppen.

Betrouwbaar en nauwkeurig - zelfs onder ruwe productieomstandigheden

Volta is perfect geschikt voor gebruik in ruwe productieomgevingen, zoals die in de verpakkingsindustrie. Met de hoogste precisie levert Volta een betrouwbare lijmapplicatie gedurende 1 miljard bedrijfscycli. Met zijn compacte ontwerp van staal en aluminium is de elektrische applicatiekop robuust en duurzaam. Het ontbreken van dynamische afdichtingen maakt de Volta ook onderhoudsarm. Kartonstof en waterstralen kunnen de lijmkop met beschermingsklasse IP55 niet beschadigen.

Processtabiliteit zelfs bij hoge schakelfrequenties

Dankzij de elektrische aandrijving met een schakelfrequentie van 200 Hz produceert de Volta een nauwkeurige en herhaalbare applicatie van puntjes en lijnen met een exact einde. De uniforme temperatuurverdeling in de hotmeltspuitkop draagt ook bij tot de uitstekende kwaliteit van de lijmapplicatie. De innovatieve CoolTouch-isolatie van de spuitmond zorgt voor een constante lijmviscositeit. In het verwarmingsblok is een lijmfilter geïntegreerd, waardoor verstopping van de monding en dus stilstand wordt beperkt. Voor een constante lijmhoeveelheid gedurende de gehele levensduur van de applicatiekop kan de slag desgewenst handmatig worden aangepast.

CoolTouch-isolatie beschermt operators en producten

CoolTouch-isolatie is een bescherming tegen brandwonden voor het geval dat gebruikers per ongeluk de lijmkop aanraken. De isolatie vermindert de warmtestraling, waardoor Volta ideaal is voor het aanbrengen van lijm op warmtegevoelige producten, zoals chocolade of medicijnen. De hotmeltapplicatiekop is standaard voorzien van deze isolatie, zelfs voor meerdere toepassingskoppen. Bovendien heeft de Volta een aanraakbeveiliging op de houder.

Eenvoudige systeemintegratie dankzij intelligente besturingselektronica

Volta kan ook worden geïntegreerd in bestaande verpakkingslijnen via een 24 VDC interface en rechtstreeks via een PLC worden bestuurd, zonder extra booster. Als alternatief kan Volta via de geïntegreerde controller door de lijmsmelters van de productlijnen Concept en Vision worden aangestuurd. Het slanke ontwerp vergemakkelijkt de mechanische installatie in een verpakkingslijn, vooral wanneer er verschillende toepassingskoppen zijn. Voor de montage van de elektronische eenheid zijn verschillende opties beschikbaar.

Klik hier voor meer informatie. 

Artikel delen