Espera: Volautomatisch en digitaal etiketteersysteem NOVA voor gebruik in de zuivelindustrie

Espera_nova

Espera: Volautomatisch en digitaal etiketteersysteem NOVA voor gebruik in de zuivelindustrie

Met de toenemende individualisering van producten, in sommige gevallen tot batchgrootte 1, moet er zeer goed op worden gelet dat de juiste informatie van het product op het etiket wordt gedrukt, stelt Espera.

Bij een grote verscheidenheid aan producten kan snel verwarring ontstaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om individuele gewichts-/prijsinformatie, maar ook om details als voedingswaarden, allergenen en houdbaarheidsdata. Enerzijds kan een onjuiste etikettering van producten leiden tot dure terugroepacties; anderzijds kan het ook schadelijk zijn voor de eindconsument als bijvoorbeeld allergenen onjuist of onvoldoende op het etiket worden vermeld. Wanneer een product wordt gewijzigd, wordt de juiste productinformatie automatisch geselecteerd uit een database en digitaal toegewezen aan het etiketteringsproces via een online verbinding met de etiketteersystemen. Dit zorgt ervoor dat de bij het product passende informatie altijd in real time op het etiket wordt aangebracht.

Automatisering bespaart tijd en vermindert bronnen van fouten

De online toewijzing van productinformatie aan de etiketteersystemen vereenvoudigt de gegevensverwerking en garandeert dat altijd de juiste informatie voor het product op het etiket wordt afgedrukt. Bovendien bieden geautomatiseerde machinefuncties extra optimalisatiemogelijkheden om het end-of-line proces efficiënt te maken. Bijvoorbeeld de volautomatische instelling van de etiketteringspositie via de printers van de machine en de automatische centrering van de verpakking voor een maximale etiketteringsnauwkeurigheid. Hierbij worden de verpakkingsvorm of productformaten in de machinedatabank opgeslagen zodat ze op elk product zijn afgestemd. Als er van product wordt gewisseld, passen zowel de printers als het verpakkings-centreerstation zich volledig automatisch aan het product aan. Zonder automatisering worden deze aanpassingen door een operator gedaan. Geautomatiseerde machine-instelling is vooral voordelig voor kleine batches en bij een grote variatie in productgeometrieën, aangezien handmatige aanpassing door het productieteam tijdrovend is en onjuiste instellingen vaak kunnen resulteren in slecht geëtiketteerde producten.

Espera_kaas.1_wk33_22
Espera: 'De driehoekige vorm van stukken kaas en de verschillende afmetingen zijn een uitdaging voor geautomatiseerde etiketteerprocessen om het etiket op het product aan te brengen op een manier die visueel aantrekkelijk en perfect leesbaar is voor de consument.'

Een sterke trend, maar een grote uitdaging voor de productie: individueel gesneden kaasdriehoekjes

Kleine kaasdriehoekjes in een grote variëteit aan smaken en kruiden zijn momenteel een absolute trend in de zelfbedieningskaaswinkels van supermarkten en discounters. De kaas wordt in kleine porties gesneden als driehoekjes en meestal vacuüm verpakt. Door de driehoekige vorm en de verschillende afmetingen is het echter een uitdaging voor geautomatiseerde etiketteerprocessen om het etiket op het product aan te brengen op een manier die visueel aantrekkelijk en perfect leesbaar is voor de consument. Hiervoor biedt ESPERA voor het eerst een uniek "Flex-Guide" productgeleidingssysteem dat, naast de automatische instelmogelijkheden van de printers, de productgeleiding flexibeler maakt dan ooit. Dit betekent dat kaasproducten tot en met batchgrootte 1 zonder onderbreking perfect kunnen worden ingevoerd en nauwkeurig kunnen worden geëtiketteerd.

Espera_kaas.2_wk33_22 Espera_NOVA_wk33_22
Artikel delen