Flexibele verpakkingslijn voor koekjes van bakkerij Hellema

Flexibele verpakkingslijn voor koekjes van bakkerij Hellema

Hellema heeft zich de afgelopen eeuw ontwikkeld van een kleine oer-Hollandse bakkerij tot een internationale fabrikant van koekjes en repen. Het bedrijf produceert zijn koekjes met diverse fruit- en chocoladevullingen - niet alleen voor zichzelf, maar ook voor andere merken. Hellema had een verpakkingsmachine nodig die snel van formaat en materiaal kon wisselen om aan de behoeften van verschillende klanten te voldoen – allemaal op dezelfde lijn. Met de robotondersteunde bovenlaadmachine (TLM) van de Duitse verpakkingsmachinefabrikant Schubert beschikt het bedrijf nu over de flexibiliteit om aan de meest uiteenlopende klant- en marktvereisten te voldoen.

Of het nu gaat om meergranenontbijtrepen, koekjes met room- of jamvulling of knapperige fruitkoekjes: alle producten van Hellema worden met de grootste zorg en conform de geldende EU-wet- en regelgeving ontwikkeld, gebakken en verpakt. Het bedrijf zorgt ervoor dat er alleen natuurlijke ingrediënten worden gebruikt in zijn bakproducten en dat deze zo duurzaam mogelijk worden verpakt. Hellema was op zoek naar een nieuwe verpakkingsmachine die haar koekjes met verschillende fruit- en chocoladevullingen kon verwerken, van kaal product tot eindverpakking. Omdat het bedrijf niet alleen producten onder eigen naam aan retailers levert, maar ook in opdracht van andere fabrikanten werkt, was het voor Hellema belangrijk om uiterst flexibel te zijn wat betreft de formaten en materialen die voor de omverpakkingen worden gebruikt. Bovendien moest de machine zo duurzaam mogelijk verpakken door uitval te vermijden en materiaal te besparen, en dit alles op een beperkte ruimte. ‘De nieuwe verpakkingsmachine moest passen in onze productiehal en zo ontworpen worden dat onze medewerkers makkelijk toegang hadden tot individuele lijndelen’, vertelt Hille Hellema.

 

Snelle formaatwijzigingen en minder uitval

De verpakkingsmachinefabrikant Schubert uit het Duitse Crailsheim ontwikkelde een bijzonder flexibele totaaloplossing voor de primaire en secundaire verpakking van de Nederlandse bakkerijkoekjes. Het bestaat uit de Flowpacker flowpacker van Schubert voor primaire verpakkingen en een gecombineerde kartonneerder. Op de nieuwe bovenlaadlijn worden verschillende koekjes in uiteenlopende smaken verwerkt. In de Flowpacker worden de producten eerst in flowpacks verpakt als individuele koekjes of in stapels van twee of drie. In de kartonneerder kunnen de flowpacks vervolgens worden verpakt in dozen met aangehechte deksels of in enkel- of dubbellaagse multipack-flowpacks.

Standaardcomponentgroep

De gehele verpakkingslijn is 72 meter lang en omvat elke beschikbare standaardcomponentgroep uit het portfolio van Schubert. De lijn is geheel zonder interfaces ontworpen en het systeem garandeert uitstekende flexibiliteit en prestaties, evenals een betrouwbare en kostenefficiënte productie. Het Schubert-systeem maakt ook snelle formaatwisselingen mogelijk zonder de productie te onderbreken. ‘Voor Hellema is dit vooral belangrijk bij de productie van bakwaren voor andere merken. Er kan nu snel een grote verscheidenheid aan klantformaten worden geproduceerd zonder dat de invoerband hoeft te worden gestopt’, legt Raphael Paczulla, projectmanager bij Schubert, uit.

Schubert_Hellema2

Betrouwbare, flexibele sealtechnologie van Schubert

In een eerste stap komen de koekjes via de productband de machine binnen. Schubert-beeldverwerking met 3D-scanners voert de eerste belangrijke kwaliteitscontrole stroomopwaarts van het pick & place-station uit: de F4-robots pikken alleen producten op van onberispelijke kwaliteit. Met speciaal op het product afgestemde grijpers verzamelen de robots één, twee of drie koekjes tegelijk en plaatsen de stapels rechts en links van de productband in de aanvoerkettingen van de Flowmodul. Vervolgens worden de koekjes verpakt in flowpacks. Bij de Flowmodul zorgen de ultrasone langs seal en de vliegende dwars seal van Schubert voor een feilloze en veilige seal. Deze flexibele sealtechnologie is geschikt voor zowel conventionele als recyclebare folies. Voor een kwalitatief verpakkingsresultaat regelen de pick & place robots de snelheid van de voerketens afhankelijk van de productstroom. Dit zorgt ervoor dat elk segment in de invoerketen gevuld is met koekjes en dat er geen lege of onvolledige flowpacks de lijn verlaten.

 

Schubert lijnverpakkingen dozen of multipack zakken

Via het tegenstroomprincipe worden de koekjespakjes vervolgens verpakt in dozen of in multipack flowpacks. ‘Voor de multipacks groeperen F4-robots de flowpacks via pick & place’, legt Raphael Paczulla uit. Vervolgens plaatsen T4-robots de voorgegroepeerde koekjespakketten in de invoerketen van de Flowmodul. ‘Als de afzonderlijke flowpacks in dozen moeten worden verpakt, is het proces in hetzelfde machinegedeelte anders’, zegt de projectmanager. In dit geval haalt een F3-robot de betreffende kartonnen plano's uit een magazijn, zet een F2-robot ze op en plaatst ze vervolgens op de Transmodul. Vervolgens gaat de transportrobot met de dozen naar het laadstation. Afhankelijk van het verpakkingsformaat worden de koekjesverpakkingen individueel van de productband genomen door dezelfde F4-robots die worden gebruikt voor het verpakken in flowpacks en direct in de dozen op de Transmodul geplaatst, of voorgegroepeerd en op de Transmodul geplaatst. Een F2-robot neemt vervolgens de gehele formatie over en plaatst deze in de dozen, die zich ook op de Transmodul bevinden. Een vacuümtransporteur transporteert de gevulde dozen naar het sluitstation, waar de dozen worden gesloten door een andere F2-robot. Vervolgens verlaten de dozen de machine op de uitvoerband.

 

Een grote verscheidenheid aan duurzame verpakkingsmaterialen

‘De nieuwe Schubert-lijn is een echte aanwinst voor ons. We kunnen nu ook verschillende verpakkingsmaterialen aanbieden: voor primaire verpakkingen, van monofilms tot aluminiumgelamineerde films, en voor multipacks, composietplasticfilms en papiergebaseerde films’, zegt Hille Hellema. De machine-indeling is zo compact en smal dat het systeem uitstekend in de productiehal van de fabrikant past. ‘Als Hellema voor een machine van de concurrent had gekozen, zou het zeker een machine zijn die met meerdere banden veel ruimte in beslag neemt’, weet projectmanager Raphael Paczulla maar al te goed. Hellema is zo enthousiast over de flexibele verpakkingslijn dat het bedrijf nog een Schubert-lijn heeft aangeschaft voor de tertiaire verpakking van de koekjes. Met een casepacker kan Hellema het gehele verpakkingsproces, van kaal product tot pallet, in kaart brengen.

Artikel delen