Flowpack verpakkingen voor vlees: nieuwe uitdaging voor lekdetectie

Flowpack verpakkingen voor vlees: nieuwe uitdaging voor lekdetectie

Het was even wennen, maar inmiddels kennen we het niet anders. De flowverpakkingen van vlees in de supermarkt. Het overschakelen van dieptrack naar flowpack levert een reductie op van maar liefst 70% aan plastic. De druk om onze ecologische ‘foot print’ te verkleinen zorgt voor vernieuwde resultaten. Het is dan ook niet vreemd dat vleesverwerkers meer en meer kijken naar flowpack oplossingen voor hun producten. Maar hoe zit dat met onze inspectiemachines?

Uitvoerig getest

De Koningh heeft inmiddels zijn lekdetectiemachines uitvoerig getest op zak en tray-verpakkingen in samenwerking met enkele vleesverwerkers. Wij hebben ervaren hoe het LDS700-IoT lekdetectiesysteem van FT System zeer goed in staat is om microlekkages in MAP verpakt vlees te detecteren. Hierbij wordt 100% van de producten in-lijn gerolleerd zonder in te hoeven leveren op de productiecapaciteit. De LDS700-IoT van FT System overstijgt concurrentie doormiddel van infraroodspectroscopie in een afgesloten cabine. De machine werkt met een afgesloten cabine met luchtgordijnen waardoor metingen zeer nauwkeurig zijn, ongehinderd door bijvoorbeeld CO2 uitstoot van een medewerker bij de lijn. De LSD700-IoT onderscheidt zichzelf hiermee van andere lekdetectiesystemen. Door de verpakking licht onder druk te zetten kan het op moleculair niveau de lucht in de directe omgeving van de verpakking analyseren en waarnemen of er gas uit de verpakking ontsnapt. Het meest gangbare is dan ook het ontsnappen van CO2 uit MAP-verpakkingen. Maar denk ook aan aroma’s van koffie of chocolade.

De koningh lekdetectie 2

Inzicht

Veelal kunnen kleine aanpassingen bij bijvoorbeeld een afvulmachine het verschil maken, maar dan moeten we het wel kunnen constateren dat de fouten die ontstaan, in de lijn zitten. Op het overzichtelijk HMI van de LDS700 kan niet alleen worden weergegeven hoeveel procent van de verpakking een lek bevatte, maar ook in welk deel van de verpakking dit was. Zo kun je het vaststellen als een zak aan een bepaalde zijde vaak slecht wordt geseald.

 

De voordelen:

  • Inspecteren op (sta)zak/dieptrack (tray) ook mogelijk
  • 100% controle, omdat het in-line geplaatst kan worden
  • Herkent lekken of ze incidenteel of wederkerend zijn
  • Minimaliseert product recalls, beschermt uw merk
  • De beste lekdetectie momenteel in de markt

In actie op Empack

De machine in actie zien? De Koningh pakt groots uit op de Empack op 5 en 6 april in de Brabanthallen Den Bosch. Op onze stand van 140m2 (standplaats 1.C28) zullen we ook uitgebreid aandacht schenken aan deze machine. Voor wie niet kan wachten kan hem ook bezichtigen in Duiven. Maar een afspraak en neem eventueel testverpakkingen mee.

 

 

Artikel delen