Foliedruk van Kurz versterkt het luxe karakter

luxe verpakking

Foliedruk van Kurz versterkt het luxe karakter

‘Designers zien meerwaarde van folie’

Met doordacht toepassen van foliedruk maak je verpakkingen aantrekkelijker en veiliger. Veredelde folie kan bijvoorbeeld het luxe karakter versterken. 

 

Etiket voor Kyburg bier

DSCN81602Tijdens de Label Weeks waren combinaties van technieken te zien, zoals bij dit etiket voor Kyburg bier. Eerst is het substraat van Avery Dennison - de Fasson Super White Opaque FSC - geprint op een HP Indigo 6900. Vervolgens zijn met behulp van H+M stempels op een hotfoilmachine effecten gecreëerd als nano-, micro- en blindpreeg.

 

Op de DM-Jetliner is op digitale wijze folie toegevoegd.  Het etiket op de “EVO”-fles valt op door het design met goud en preeg(effect) als veredeling. Dat preegeffect gebeurt met Trustseal SFX van Kurz. Het lijkt op een preeg, maar wrijf je er met je vingers over dan voelt het niet zo, het is een optisch bedrog. Ingenieus en moeilijk na te maken.

 

Transferfolie

Kurz is actief in de veredelingstechnologie en fabriceert naast productie-apparatuur ook de meest uiteenlopende soorten transferfolie. Het materiaal vindt zijn weg in allerlei grafische toepassingen. Er zijn zo’n 3.500 standaard soorten/tinten van goud tot de meest exotische soorten. Toepassingen die bij verpakkingen het luxe karakter van het merk versterken en de producten aantrekkelijker maken. Ook wordt de folietechniek toegepast uit veiligheidsredenen: anti-vervalsing.

Kurtz 3D folietechniek

‘Designers zien meerwaarde van folie’

Goudslager

De familie Kurz startte eind 19e eeuw in Fürth als goudslager. De producent van bladgoud groeide uit tot een wereldwijd opererend concern met ruim 5.600 medewerkers. In een hal, naast de ruimtes waar een Manroland vellen offsetpers en een Omet iFlex smalbaan rotatie labelpers staan om te testen, worden diverse categorieën labels getoond en toegelicht. Naast het bewonderen van modellen van de hot stamping techniek kunnen de bezoekers er ook een demo bijwonen op een hot stamping machine.

Evo, Varvaglione olijfolie

De voorbeelden van labels op flessen en andere verpakkingen stralen ook uit welke onderscheidende communicatie je met folie bereikt. Het ene product is nog mooier en functioneler dan het andere. Hulde ook aan de designers die zich verdiepen in deze veredelingsmaterie om er het maximale uit te halen.

DSCN8162

Brand protection

Wereldwijd wordt veel vervalst. Brands besteden veel tijd en energie aan het voorkomen van vervalsen. Kurz biedt oplossingen met speciale folies, waaronder Trustseal. Hiermee kan de brandmanager in samenwerking met de folieproducent werken aan het optimaliseren van de beveiliging. Het begint met het opwerpen van visuele drempels die criminelen afschrikken. Denk aan het werken met lens-/diepte-effecten. Of nabootsing van preegeffecten met Trustseal SFX.

Het lijkt op een preeg, maar wrijf je er met je vingers over dan voelt het niet zo. Ingenieus en moeilijk

Foliën met toner en inkjet

Het digitale opbrengen van folie door Kurz-technologie toont een interessante ontwikkeling, van toner naar inkjet. Eén van de eerste methodes was een combinatie van toner en folie. Op het substraat wordt de afbeelding met toner geprint, waaraan vervolgens de folie hecht. Bij de daarna ontwikkelde methode wordt de inkjet afbeelding rotatief op de folie aangebracht, waarna de combi kleeft aan het substraat dat door de DM-unliner 2D of de DM-Jetliner loopt. De meest recente innovatie is zowel op vellen als op rol toe te passen. Daarbij wordt rotatief op de DM-Uniliner 3D of op vellen via de DM-Maxliner 3D het beeld met inkjet op het substraat gespoten.

Vervolg

Volgend jaar vindt van 11 tot en met 14 september de Labelexpo weer plaats in Brussel. Ongetwijfeld biedt deze beurs een mooi podium voor Kurz. Maar het lijkt dat het Label Weeks-concept, dat wegens succes tot 9 december is verlengd, een mooie aanvulling is.

kurtz label weeks

 

Over Kurz

Veredeling; traditioneel en digitaal

Kurz, de handelsnaam van het Duitse Leonhard Kurz Stiftung & Co., is een wereldwijd opererend bedrijf op het gebied van veredelingstechnologie met meer dan 5.600 werknemers. De onderneming voert diverse merken, zoals Baier, Burg Design, H+M, Isimat, Kurz Digital. De activiteiten variëren van het ontwikkelen en bouwen van machines tot en met het produceren van transfer foliematerialen.

Ook Steinemann DPE, waar het artikel over gaat, valt onder de Kurz-paraplu. Kurz ontwikkelt en fabriceert decoratieve en functionele coatings die worden aangebracht via transferfolie en worden gebruikt voor een breed scala aan producten: voor auto-onderdelen, mobiele telefoons, televisies, meubels, verpakkingen, boeken, zelfklevende etiketten enzovoort

De coatings decoreren producten, versterken merken, coderen goederen, beschermen oppervlakken en voorkomen vervalsingen. Kurz integreert bovendien optische elementen in digitale functies, waardoor de visuele wereld wordt gekoppeld aan de virtuele wereld na te maken. Je kunt met anti-vervalsing zo ver gaan als verantwoord is qua budget. Tenslotte komen uit de keuken van Kurz ook technieken die wereldwijd op waarde-documenten als bankbiljetten worden toegepast.

Eén van de getoonde recente innovaties is Trustcolor; een folie die twee kleuren uitstraalt, afhankelijk van de positie waar vanuit je er naar kijkt. Verder levert Kurz ook zelfontwikkelde softwareproducten om een optimale beveiliging in combinatie met de Trustseal-technologie aan te bieden.

Artikel delen