Heiploeg: ‘We bevinden ons in de Champions League met deze BPA-machines’

Garnalen verpakkingslijnen van Heiploeg met  BPA verpakkingsmachines

Heiploeg: ‘We bevinden ons in de Champions League met deze BPA-machines’

Heiploeg, een toonaangevende garnalenleverancier uit Zoutkamp, heeft haar secundaire verpakkingsproces geautomatiseerd met machines van BluePrint Automation (BPA). Dirk-Jan Parlevliet, CEO van Heiploeg, blikt terug op het project.

Vanwege de groei binnen Heiploeg en om in te kunnen spelen op de variaties in mixed verpakkingen zocht Heiploeg naar een nieuw logistiek concept. Een oplossing waarbij het proces verder geautomatiseerd zou worden zonder in te leveren op flexibiliteit.

‘We hebben geen kant en klaar concept gevraagd en gekocht’, vertelt Dirk-Jan Parlevliet. ‘De oplossing zoals die nu is ingevoerd, is volledig ontstaan door brainstormsessies met de partners waarbij BPA met constructieve ideeën kwam.'

Heiploeg

Omdenken

Heiploeg produceerde voorheen altijd alle runs volledig op order. Daarmee behaalde men een bepaalde efficiency maar tegelijkertijd was er ook sprake van een zekere in-efficiency. Voor elke order moest een hele serie machines omgesteld worden wat een negatieve invloed had op de productiecapaciteit van de onderneming.

Dirk Jan: ‘Tijdens brainstormsessies zijn we gaan omdenken. In plaats van het hele productieproces op order te produceren zijn we uiteindelijk omgeschakeld naar een deel van de productie on stock. Door grotere productieruns en verlaging van omsteltijden verhogen we onze productiviteit.’

WRAPAROUND 100 zonder tekst

BPA WRAPAROUND 100.

 

Totaaloplossing

Uiteindelijk is er gekozen voor een totaaloplossing vanuit BPA waarbij een Spider 100, Gantry 100 en de Wraparound 100 zijn ingezet. De Spider 100 belaadt de kratten met consumentenproducten die vanuit de MRP machines aangeleverd worden (productie op voorraad). Deze kratten gaan vervolgens naar het koelhuis via transportbanen. Op afroep komen de kratten terug en worden ze uitgeladen door Gantry 100 machines (productie op order). Vier robots ontladen de vier verschillende smaken. Via de Gantry 100 verplaatsen de producten zich door een mixstation en worden ze vervolgens aangeboden bij de Wraparound 100 machines.

De machines geven een hoge mate van flexibiliteit aan verpakkingsformaten waarmee de mixed verpakkingen op een zodanige manier verpakt worden dat snel en simpel voldaan wordt aan de vraag van de klant.

Spider 100 zonder tekstDe BPA Spider 100.

Champions League

‘De technologie en de aansturing van de machines van BPA is gewoon hartstikke goed. Met deze investering bevindt Heiploeg zich in de Champions League, dat durf ik wel te zeggen. Maar de kern zit hem in de integratie van deze oplossingen met de overige systemen. Dat was nog wel even een uitdaging. BPA heeft hier snel op geacteerd met een mooi eindresultaat’, aldus Parlevliet.

Terugkijkend stelt Dirk-Jan: ‘Het concept dat we gezamenlijk hebben bedacht, functioneert. Productiviteit is omhoog gegaan en de flexibiliteit is toegenomen.’

 

 

 

Artikel delen