Het lijmsysteem reinigen: tips van een profi

Het lijmsysteem reinigen: tips van profi Robatech

Het lijmsysteem reinigen: tips van een profi

Helaas gebeurt het in de praktijk te vaak: een lijmsysteem is vervuild en stopt de productie. Vervuiling en afzettingen in het lijmsysteem zijn de meest voorkomende oorzaken van storingen. Om dit tegen te gaan, is het volgens Robatech belangrijk om het hele systeem altijd schoon te houden. Zo wordt de werking ervan gegarandeerd, de levensduur verlengd en een optimale applicatiekwaliteit bereikt.

De reinigingsvereisten van een lijmsysteem zijn onder andere afhankelijk van het type lijmsysteem, het gebruik en de omgevingsomstandigheden. In het algemeen kan worden gesteld dat hoe korter de doorlooptijd en hoe lager de verwerkingstemperatuur van de smeltlijm zijn, hoe kleiner het risico op afzettingen in het apparaat. Factoren die een frequentere reiniging van het apparaat of systeem vereisen, zijn:

  • Hoge verwerkingshoeveelheden.
  • Gebruik van smeltlijm met lage thermische stabiliteit.
  • Stoffige productieomgeving.


Het juiste moment voor een reiniging van het lijmsysteem

Dit is afhankelijk van hoe belangrijk de constante beschikbaarheid van het lijmapplicatiesysteem is. Hoe hoger de eisen van een constante beschikbaarheid, hoe groter de kans dat preventieve maatregelen nodig zijn om het systeem te beschermen tegen mogelijke storingen. Als de negatieve effecten van een systeemstoring echter laag zijn, omdat bijvoorbeeld een vervangend systeem beschikbaar is, dan is de situatie anders. Preventief onderhoud kan dan te tijdrovend of te duur zijn. 

Het is echter nooit een goed idee om te wachten tot de machine stilstaat, vanwege het risico op grote schade. Verwarmingsslangen kunnen bijvoorbeeld zo verstopt raken met lijmklonten dat ze niet meer gereinigd kunnen worden en vervangen moeten worden. Of als er bij het vullen lijm rond de tankopening terechtkomt en deze niet wordt verwijderd, kan deze langs de tankwand naar de binnenkant van het apparaat stromen en daar klonten lijm vormen. Als de overtemperatuur-schakelaar vastzit, schakelt het systeem uit. En is een tijdrovende reparatie nodig.

Robatech raadt aan om regelmatig gebruik te maken van onderhoudsvensters en andere stilstand-momenten voor preventieve schoonmaakwerkzaamheden. Gebruik de volgende punten als leidraad en beslis dan wanneer het juiste moment is: 

  • Visuele toestand van het systeem: Is het vrij van stof en lijmresten? 
  • Foutmeldingen: Schakel systeemmeldingen in om eraan herinnerd te worden filters, slangen en spuitmonden te reinigen of te controleren. 
  • Veranderingen in de lijmstroom: Het lijmmeetsysteem AMS (Adhesive Measuring System) geeft informatie die onder andere duidt op verstoppingen van lijmfilters in de lijmsmelter of lijmkop en het spuitmondstuk.

Waarop letten bij het reinigen van het lijmsysteem?

Vaak wordt gevraagd welke reinigingsmiddelen moeten worden gebruikt om een lijmsysteem te reinigen. Normaal gesproken helemaal geen! Het belangrijkste is - en daar is niet eens een onderhoudsplan voor nodig - om de buitenkant van de apparaten schoon te houden. Dit betekent regelmatig lijmresten op de spuitmond van de lijmkop wegvegen met een pluisvrije doek of papier, de tankdop schoonmaken en de omgeving stof- en vuilvrij houden.

Hulp nodig bij het reinigen van een lijmsysteem?

Robatech is serviceleider en verzorgt installatie, reparatie, onderhoud en support voor alle merken lijmapparatuur. Met het individuele servicecontract RobaPlus garandeert de onderneming het optimaal functioneren van alle lijmapplicatiesystemen. Robatech in Westervoort is de enige officiële gecertificeerde serviceprovider in Nederland en België voor Robatech-lijmapparatuur en leverancier van authentieke Robatech-onderdelen.

Robatech Newsroom

Verdere tips en interessante bijdragen zijn te vinden in de Robatech Newsroom.
Artikel delen