KHS demonstreert haar lijn- en verpakkingsexpertise

KHS_Molson_Coors

KHS demonstreert haar lijn- en verpakkingsexpertise

Twee Molson Coors brouwerijen verlieten de stad voor betere expansie-mogelijkheden. KHS plaatste er een complete bottel- en verpakkingslijn die inspeelt op de toekomstige behoeften van de brouwerij.

Molson Coors, opgericht in Montreal in 1786 is de oudste brouwerij in Noord-Amerika en was lange tijd de grootste in Canada. Dit jaar verhuisde de brouwerij naar Longueuil aan de overkant van de rivier waar meer dan 140 hectare ruimte is voor toekomstige mogelijke uitbreidingen. De brouwerij van Molson Coors in British Columbia, de meest westelijke provincie van Canada, deed twee jaar geleden precies hetzelfde. Van de metropool Vancouver naar Chilliwack in Fraser Valley, waar 36 hectare grond zorgt dat er geen grenzen zijn aan de toekomstige groei.
‘Molson Coors en KHS hebben al meer dan 100 jaar nauwe banden’, zegt David Hamel, algemeen operationeel manager bij de nieuwe productievestiging in Chilliwack. Molson Coors heeft nu niet één, maar drie lijnen aangeschaft bij de fabrikant van vul- en verpakkingssystemen. Een daarvan is een nieuwe glaslijn die tot 36.000 flessen (341 ml) per uur vult, waarbij de focus sterk lag op de toekomstige levensvatbaarheid van de etiketterings- en verpakkingsopties. Daarom werd een modulaire Innoket SE labeler meegeleverd die verschillende soorten labels verwerkt en die zonodig kan worden aangevuld met andere modules. Een ander bijzonder kenmerk van deze specifieke lijn is de packer, een KHS Innopack TLM die is geïmplementeerd in nauwe samenwerking met verpakkingsmachineproducent Schubert. Het is een modulair systeem bestaande uit een inpakker en opzet- en sluitmodules, dat grote flexibiliteit biedt. Het verwerkt niet alleen trays, maar ook vouwdozen, manden en craft kartons, een volledig gesloten variant van massief karton. Doordat er veel verschillende soorten karton op gevouwen, gelijmd en gevuld kunnen worden, is de machine een echte duizendpoot.

'Molson Coors en KHS hebben al meer dan 100 jaar nauwe banden.'

Aanpassingsvermogen vereist

‘Als er één ding niet verandert, is het het feit dat we constant moeten veranderen’, zegt Hamel. ‘Daarom hebben we technologie nodig die zich kan aanpassen.’
Molson Coors produceert al een enorm portfolio in Chilliwack, bestaande uit 42 verschillende merken en meer dan 250 SKU’s. Naast klassieke producten en wereldwijde merken, zoals Coors Original, Coors Light en Molson Canadian, bottelt en verkoopt het bedrijf ook specialiteiten, zoals het lokale ambachtelijke bier van Granville Island, een West Coast IPA.

Meer dan bier alleen

Maar een integraal onderdeel van de groepsstrategie is om voortdurend meer dranken dan bier aan het assortiment toe te voegen. Nieuw in het programma zijn bijvoorbeeld alcoholvrije of alcoholarme producten, zoals hard seltzer. ‘Het marktbelang van dit product is niet te onderschatten’, benadrukt Hamel. Daarom investeert Molson Coors momenteel ongeveer 70 miljoen euro in dit segment in Noord-Amerika. Er zijn ook tal van andere categorieën, zoals cider, wijnspritzer, sterke drank en mixdrankjes en water op smaak gebracht met hop voor het merk Vyne. ‘Zelfs als lang niet het volledige productassortiment in Chilliwack wordt verwerkt, produceert de site al meer dan een miljoen liter per week - met voldoende ruimte voor meer’, stelt Hamel.

KHS_Innofill_Glass_DRS
Onderdeel van de KHS-glaslijn is de Innofill Glass DRS-vuller die tot 36.000 341 ml flessen per uur vult.

Flexibel voor primaire verpakkingen

Maximale flexibiliteit wordt niet alleen verwacht met betrekking tot etikettering en secundaire verpakking, maar ook met betrekking tot de verpakkingen zelf. ‘We verwerken al een breed spectrum aan flessen, blikken en fusten’, legt Hamel uit. ‘In de toekomst willen we alle kansen blijven benutten die de markt ons biedt en waar consumenten om vragen.’ Bij de door KHS geleverde afvulapparatuur hoort dan ook een bliklijn, de Innofill Can DVD, een blikvuller die hier wordt gebruikt voor een capaciteit tot 72.000 blikjes per uur. Net als op de glaslijn maakt de Innopas PISC pasteur deel uit van de line-up, evenals een Innopack Kisters TP die de drankblikjes op trays verpakt. Deze worden vervolgens verzonden voor palletisering, waar de pakketten met behulp van Fanuc-robots worden gegroepeerd en op verzendpallets worden gestapeld - momenteel alleen al in 14 verschillende formaten.

Duurzame uitrusting

Een belangrijk aspect dat nauw verband houdt met de toekomstige levensvatbaarheid van de installatie, is duurzaamheid. Molson Coors neemt zelf een voortrekkersrol op dit gebied door de CO2 die vrijkomt bij de fermentatie in het brouwproces terug te winnen en te gebruiken voor het afvullen van koolzuurhoudende dranken, om maar een voorbeeld te noemen. ‘We vonden het ontzettend belangrijk dat de nieuwe lijnen voldoen aan bepaalde door ons gedefinieerde duurzaamheidscriteria. De KHS-lijnen hebben vanaf het begin aan onze strenge eisen voldaan en - wat nog belangrijker is - we hebben sindsdien onze verbruikswaarden en beschikbaarheid verder kunnen verbeteren.’

KHS_GrippingRobots KHS_David_Hamel
Artikel delen