Lessebo Paper ontsluiert het geluid van papier

Lessebo Paper ontsluiert het geluid van papier

Lessebo Paper ontsluiert het geluid van papier

Voor wie wil weten hoe papier klinkt, heeft het Zweedse Lessebo Paper nu een antwoord. Met behulp van geluidskunstenaars Jesper Norda en Kristian Berglund is de Lessebo Paper Player ontwikkeld die de stille elegantie van papier omzet in een fascinerende geluidservaring.

Iedereen kent het gevoel van papier: de zachte geur van hout en de rijke tinten van diep geverfde vezels. Maar hoe klinkt papier eigenlijk, en hoe beïnvloeden verschillende texturen de geluidskwaliteit?
‘Wij produceren ons papier in de diepe bossen van Småland. Zoals je waarschijnlijk wel merkt, is het hier behoorlijk stil. Misschien wilden we daarom het geluid van onze structuurpapiercollectie Lessebo Texture verkennen’, zegt Jens Olson, CEO van Lessebo Paper.

Lessebo Paper Player

Geluidskunstenaars Jesper Norda en Kristian Berglund uit Rördrom ontwierpen speciaal voor dit experiment de Lessebo Paper Player. De speler vertaalt de textuurvariaties op het papieroppervlak in geluidsgolven. De Lessebo Paper Player, gemaakt van afvalhout uit de productie, geeft leven aan elke kleine oneffenheid en creëert een uniek geluid voor elke textuur.

‘Dit project heeft een fascinerende nieuwe dimensie geopend in ons begrip van papier. De geluiden die we hebben ontdekt doen denken aan de natuur zelf en bieden een kalmerende, bijna meditatieve ervaring’, aldus Kristian Berglund, Rördrom.

Lessebo-Texture_Kristian-Berglund-and-Jesper-Norda-from-Ro╠erdrom-recording-with-Lessebo-Paper

Duurzame papiersoorten

‘Lessebo Paper produceert een van de meest klimaatvriendelijke papiersoorten ter wereld’, zegt Maria Glansén, Design Director bij F&B Happy. ‘Door andere kwaliteiten van papier met onze zintuigen te verkennen, wilden we de focus van Lessebo Paper op vakmanschap, duurzaamheid en kwaliteit benadrukken, die hun werk kenmerkt.’

Het wordt niet de zomerhit van dit jaar, maar wie benieuwd is hoe een stukje papier klinkt. Kan het beluisteren via deze link: Lessebo Paper

Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-jutte

 

Artikel delen