Kwaliteitsproblemen worden vaak aangepakt door procesparameters aan te passen. Deze benadering lost problemen echter niet altijd duurzaam op. Kleurstrepen kunnen bijvoorbeeld worden verholpen door overdosering van kleurstof, wat leidt tot hoger kleurverbruik. Andere maatregelen, zoals het verhogen van tegendruk, temperatuur en schroefsnelheid, kunnen resulteren in een hogere smelttemperatuur met mogelijk kromtrekken tijdens afkoeling tot gevolg.
Een alternatieve aanpak is het gebruik van mengmondstukken, zoals die van Promix. Deze worden gemonteerd in plaats van de open spuitmond en zorgen voor een gelijkmatige kleurverdeling net voor de matrijs. Volgens de fabrikant kan dit de benodigde hoeveelheid kleurstof met 30-50% verminderen. De lagere energie-input maakt het mogelijk om de cyclustijd te verkorten en de machineproductiviteit te verhogen. Tolerantieafwijkingen en kromtrekken worden significant verminderd door de lagere temperatuur, wat leidt tot minder uitval.
Verpakking met kleurstrepen
Eenvoudiger gerecycled materiaal bijmengen
Een bijkomend voordeel is dat mengmondstukken het mengen van gerecycled materiaal vergemakkelijken. Ze maken een hoger aandeel hergebruikt of gerecycled materiaal mogelijk zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. In een recente test bij het SKZ (Süddeutsches Kunststoff-Zentrum) werd aangetoond dat zelfs uitdagende kleurmengproblemen snel en betrouwbaar kunnen worden opgelost met een Promix-mengmondstuk. De gerealiseerde 50% kleurstofbesparing betekent een welkome kostenreductie in het huidige economische klimaat.
Egale verpakking
Mengmondstukken blijken dus een efficiënte en duurzame oplossing voor kwaliteitsproblemen zoals slechte additiefverdeling, oppervlaktedefecten, zwakke laslijnen of kromtrekken. Ze dragen bij aan het gebruik van meer gerecyclede materialen en kunnen leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen in het spuitgietproces.
Openingsbeeld:
Voor en na de toepassing van mengmondstukken