Nieuwe MONO-FOLIES en KARTON  voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie.

Nieuwe MONO-FOLIES en KARTON  voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie.

Nieuwe verpakkingsmachines met mono-folies en karton voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie.

Steeds meer verpakkingsproducenten komen met oplossingen die materiaalverbruik verlagen en recycling mogelijk maken. De voedingsmiddelen- en drankenindustrie vertrouwt op hernieuwbare grondstoffen en recyclebare materialen en vervangt in toenemende mate de conventionele verpakkingsconcepten door andere, meer eigentijdse verpakkingsconcepten.

4 machine producenten presenteren hun nieuwste verpakkingsmachines:

  • KHS - alternatieve verpakkingen voor wegwerpplastic, vooral in de bier- en koolzuurhoudende drankensegmenten
  • Schuberts flexibele machines kunnen zowel conventionele composietfilms (zowel cold- als heatseal) als recyclebare mono-films en films op papierbasis zuinig verwerken.
  • Multivac - de fabrikant van de flowpack-oplossing W500
  • Südpack - hoogwaardige films voor de voedingsindustrie
'De voedingsmiddelen- en drankenindustrie vervangt de conventionele verpakkingsconcepten door eigentijdse verpakkings-concepten.'

1. KHS - alternatieve verpakkingen voor wegwerpplastic, vooral in de bier- en koolzuurhoudende drankensegmenten

De exposanten lieten zien dat waar mogelijk composietfolies of kunststoftrays worden vervangen door mono-folies of karton. ‘Je ziet in de markt dat alternatieve verpakkingen voor wegwerpplastic, vooral in de bier- en koolzuurhoudende drankensegmenten, ingang vinden’, zegt Sören Storbeck, global product account manager packaging bij KHS.

De in Dortmund gevestigde groep biedt de drankenindustrie een overeenkomstige oplossing in de vorm van de Innopack Kisters CNP (Carton Nature Packer). De machine verwerkt blikbevestigingen van karton met een capaciteit tot 108.000 containers per uur. Het alternatief voor plastic folies of plastic ringen levert verschillende verpakkingsformaten voor vier, zes of acht blikken.

KHS biedt ook retrofits aan op bestaande verpakkingsmachines met een nieuwe papierwikkeloplossing. Dit kan ook achteraf worden ingebouwd in bestaande Innopack-machines van KHS. Klanten kunnen kiezen voor meer flexibiliteit door naar behoefte te wisselen tussen folieen papieren verpakkingen of permanent over te stappen op papier .

Innopack

2. Schubert - flexibele machines kunnen zowel conventionele composietfilms (zowel cold- als heatseal) als recyclebare mono-films en films op papierbasis zuinig verwerken.

‘De ommekeer naar duurzame verpakkingsoplossingen is in volle gang’, bevestigt Valentin Köhler van Gerhard Schubert. ‘Op dit moment kijken veel fabrikanten en merkbedrijven kritisch naar hun bestaande verpakkingen, kijken waar ze zonder plastic kunnen en stappen vervolgens over op bijvoorbeeld hernieuwbare vezels.’ Köhler acht de toepassing van kunststof nog steeds noodzakelijk om verpakkingen te sealen, zodat een langere houdbaarheidsdatum kan worden gegarandeerd, bijvoorbeeld op het gebied van buisvormige zakverpakkingen. Schubert laat zien wat er vandaag de dag mogelijk is met de flowpacker. Schuberts flexibele machines kunnen zowel conventionele composietfilms (zowel cold- als heatseal) als recyclebare mono-films en films op papierbasis zuinig verwerken.

PerFORMing Monoloop is gecertificeerd recyclebaar door Institut cyclos-HTP en geschikt voor verschillende dieptes en vormen op bestaande lijnen. Mono Formable PP, ook van Mondi, is een recyclebare MAP-oplossing met hoge barrière, gemaakt van polypropyleen (PP) uit één stuk. Met een bedrukte bovenbaan en een complementaire thermovormbare, halfstijve onderbaan, weegt de volledig recyclebare verpakking ongeveer 30% minder dan een vergelijkbare polyester (PET) schaal van dezelfde dikte, terwijl hetzelfde niveau van productbescherming wordt geboden. De oplossing kan de industriestandaard van niet-recyclebare PET-trays uit meerdere materialen vervangen.

3. Multivac - de fabrikant van de flowpack-oplossing W500

Dezelfde ontwikkeling zien we bij verpakkingsfabrikant Multivac, die al sinds het begin betrokken is bij het RCycle-project. Op de beurs presenteerde de fabrikant de flowpack-oplossing W500. Het Beierse bedrijf toonde het gebruik van duurzame folies en op papier gebaseerde materialen op flowpackers. Deze kunnen worden geïntegreerd in een geautomatiseerde lijn. Producten met een maximale breedte van 200 mm en een hoogte tot 120 mm kunnen eenvoudig worden verpakt, met of zonder tray.

Andere kenmerken zijn de onafhankelijke snelheidsinstelling van de rollen voor kreukvrij langslassen, betrouwbare kruissealing, dankzij nauwkeurige en op recept gebaseerde controle van de sealtemperatuur en -druk. Het bedrijf biedt ook een geïntegreerd gasanalysesysteem voor MAPverpakking met gemodificeerde atmosfeer.

Multivac W500 zorgt voor een output van maximaal 120 verpakkingen per minuut of een filmsnelheid van maximaal 30 meter per minuut, waardoor het een goed presterende boxmotion flowpacking-oplossing op de markt is. Het is ook mogelijk om markeer- of labeloplossingen te integreren. Mondi Mondi, actief in verpakkingen en papier, demonstreerde verpakkingsoplossingen voor de versindustrie.

De PerFORMing Monoloop is een vormbare en recyclebare oplossing op papierbasis voor gesneden voedsel, zoals kaas of vlees. De papierlade met een barrièrelaag wordt gecombineerd met een kunststof topbaanoplossing, waardoor het een uitstekende productbescherming biedt en het plastic gebruik lager is. De barrièrelaag kan eenvoudig van de papierlade worden gescheiden, zodat alle elementen afzonderlijk in de juiste afvalstromen kunnen worden gedeponeerd.

Innopack packer hd (c)-2

4. Südpack - hoogwaardige films voor de voedingsindustrie

Tot slot Südpack, fabrikant van hoogwaardige films voor de voedingsindustrie met een portfolio van hoog- waardige structuren die individueel zijn ontworpen om aan verschillende eisen te voldoen. Een voorbeeld is de productfamilie Pure Line, die nu naast recyclebare mono-materialen op basis van polypropyleen (PP), ook oplossingen van polyethyleen (PE) biedt. Afhankelijk van de te verpakken producten kunnen de folies voor productbescherming worden uitgerust met verschillende barrière-eigenschappen. Ondanks hun geringe materiaaldikte maken flowpacks op basis van Pure Line-folies een vergelijkbare hoge stabiliteit mogelijk als conventionele verpakkingssystemen.

Artikel delen