AgriV verviervoudigt capaciteit dankzij Ausloos

AgriV verviervoudigt capaciteit dankzij Ausloos

Veevoederproducent AgriV heeft zijn manuele verpakkingslijn geüpgraded naar een snellere, efficiëntere en ergonomische verpakkingsmethode. Ausloos leverde hiervoor een semi-automatische lijn op maat die de capaciteit heeft verviervoudigd.

AgriV bouwde onlangs een nieuwe fabriek in Raesfeld, Duitsland, voor de productie van veevoeders zoals granen, pellets en structuurvoeder. Denk voor dat laatste aan paardenvoeder dat hooi en pellets vermengt. Het bedrijf gebruikt hiervoor een menginstallatie van waaruit de voeders verpakt worden in zakken van 20 of 25 kg en big bags.

Van manueel naar semi-automatisch

Het veevoederbedrijf wilde een deel van het proces automatiseren. AgriV zag het niet zitten om hun volledige verpakkingslijn om te schakelen naar een volautomatische versie. Maar met een semi-automatische lijn zouden zij de snelheid, efficiëntie en ergonomie van hun verpakkingsproces al aanzienlijk kunnen verhogen.

Via de afzakinstallatie van Ausloos

Het dierenvoeder komt uit de menginstallatie op een transportband. Van daaruit wordt het voeder ofwel naar de afzakinstallatie gestuurd, ofwel naar het big bag vulstation.
In de nieuwe opstelling van machineleverancier Ausloos hangt een medewerker lege zaken klaar in de machine en begeleidt de gevulde zakken naar de sluitlijn. Hier kleeft de medewerker het geprinte label op de zak.
Een Winner robotpalletiser neemt het zwaarste werk over en stapelt de gevulde zakken direct op de palletwikkelaar, die de gestapelde pallet wikkelt: klaar voor transport.

Via het big bag station

Het gemengde product wordt vanaf de band in één keer in het big bag station gestort. De big bags (van 500 kg) staan klaar op een pallet en kunnen gemakkelijk vervoerd worden.

Hogere capaciteit

Vroeger kon AgriV tot zo’n 50 zakken per uur afvullen en verpakken. Dankzij hun vernieuwde lijn halen zij nu tot wel 200 zakken per uur.
De medewerker die de lijn bedient, kan de zwaardere taken overlaten aan de machine.
‘Indien AgriV hun verpakkingsproces in de toekomst verder wil automatiseren, kan dat eenvoudig’, zegt Tom Ausloos. ‘Zowel het aansteken van de zakken als het wikkelen kunnen we verder automatiseren zonder dat hiervoor een compleet nieuwe lijn nodig is.’
‘De geïnstalleerde robotpalletiser heeft daarnaast nog een tweede ingang om een tweede lijn te stapelen, zou het bedrijf de productie willen opdrijven. Ook de oude, manuele afzakinstallatie van AgriV is gekoppeld met de robot en kan ingeschakeld worden indien nodig.’


Het gemengde product wordt vanaf de band in één keer in het big bag station van Ausloos gestort.

Artikel delen