Alcoholbasis inkten vervanger van MEK inkten?

Alcoholbasis inkten vervanger van MEK inkten?

Veel codeermachines werken momenteel nog met MEK inkten. Dit zijn inkten die werken op solvent basis. Deze solvent is vrij chemisch en bijt in het object waar de afdruk op komt te staan. Deze inkten zorgen ervoor dat ze bestendig zijn tegen verschillende invloeden zoals: water, warmte en krassen. Vormen alcoholbasis inkten een geschikte vervanger?

Dit is een artikel van onze partner Clever-CPL.

Inkten op alcoholbasis

De inkten zijn goed te vervangen door inkten op alcoholbasis. Hitachi, producent van codeersystemen, beschikt nu over deze nieuwe alcohol inkten en geeft aan dat de afdruk even sterk is en soms zelfs sterker dan die van de MEK inkten. Ook zijn de alcohol inkten beter bestand tegen alcohol zelf. In industriële omgevingen waar alcohol wordt gebruik komt het wel eens voor dat bepaalde afdrukken beschadigd worden door alcohol, bij deze nieuwe alcoholbasis inkt is dit niet het geval.

Alcohol inkt duurzamer dan MEK-inkt

De MEK inkten passen niet meer volledig in het duurzame straatje waar we binnen deze maatschappij naartoe willen. MEK inkten zijn slecht voor het milieu en relatief gevaarlijk om mee te werken. MEK inkten schadelijk voor mens en natuur. Dat maakt alcohol inkt ‘duurzamer’. Dit is echter niet het enige dat de alcohol inkt duurzaam maakt. Alcohol inkten gaan ook langer mee dan de MEK inkten, waardoor het mogelijk is om er meer afdrukken mee te maken.

Laserbedrukking

Wie helemaal geen inkten wil gebruiken kan beter kiezen voor een laserbedrukking. De laserbedrukkingen zijn uiterst precies, scherp en zijn daarnaast ook nog eens 99% minder schadelijk voor het milieu in vergelijking tot inkten.

COVID-19

Maar waarom zou je kiezen voor alcohol inkt als je gewoon tevreden ben met de MEK inkten? Vanwege de COVID-19 pandemie en de bestrijding van het virus worden er meer schoonmaakmiddelen op alcoholbasis gebruikt. Deze schoonmaakmiddelen kunnen de afdrukken van MEK inkt beschadigen. Een goede reden om over te stappen.

Iedere sector

De nieuwe alcohol inkt wordt momenteel voornamelijk toegepast in de steriele ruimtes van de “food and beverage” sector en de farmaceutische sector. De inkten zijn in iedere sector toepasbaar.

Bron: Clever-CPL

Artikel delen