Transportsysteem ACOPOS laat producten zweven

Transportsysteem ACOPOS laat producten zweven

B&R introduceert een transportsysteem dat werkt met magnetisch zwevende shuttles. Dit zogenoemde ACOPOS 6D systeem kan producten volledig individueel verplaatsen.

Het ACOPOS 6D systeem is geschikt voor productie in kleine series met wisselende productontwerpen. Het maakt adaptive manufacturing mogelijk en is geschikt voor productieomgevingen waar nauwkeurigheid en flexibiliteit een hoofdrol spelen.

Magnetische levitatie

ACOPOS 6D is gebaseerd op het principe van magnetische levitatie: shuttles met geïntegreerde permanente magneten bewegen contactloos op een oppervlak van motorsegmenten. De elektromagnetische motorsegmenten hebben een afmeting van 240 x 240 mm en kunnen in elke vorm worden geassembleerd.
Afhankelijk van hun grootte dragen de shuttles een gewicht van 0,6 tot 14 kg en bewegen ze met een snelheid van maximaal 2 m/s. Ze kunnen zich in twee dimensies bewegen en hun zweefhoogte veranderen, en ze kunnen draaien of kantelen langs drie assen. Het systeem heeft dus zes vrijheidsgraden.


B&R introduceert een transportsysteem dat werkt met magnetisch zwevende shuttles.

Weegstations

Weegstations zijn niet meer nodig, aangezien elke shuttle ook een zeer nauwkeurige weegschaal is. Hierdoor kan de machine kleiner worden gebouwd.
Verder laat het nieuwe systeem volgens B&R tot vier keer de shuttle-dichtheid toe van andere systemen op de markt, aangezien meerdere shuttles tegelijk kunnen draaien op één motorsegment. Bovendien kunnen de shuttles worden gebruikt als assen op bewerkingsstations.

ACOPOS slijt niet

Omdat de shuttles vrij zweven, veroorzaakt ACOPOS 6D geen wrijving. Daarom is er geen slijtage en zijn er geen slijtdelen te onderhouden. Als de motorsegmenten zijn voorzien van een roestvrijstalen afdekking, voldoet het systeem zelfs aan beschermingsklasse IP69K – het systeem is daarom geschikt voor gebruik in cleanrooms en bij de productie van levensmiddelen.

Volledig geïntegreerd

B&R heeft het transportsysteem volledig geïntegreerd in haar besturingssysteem. Hierdoor kunnen de shuttles gesynchroniseerd worden met willekeurige assen, robots, tracksystemen of vision-camera’s met microseconde precisie. De routeplanning voor de shuttles zelf vindt plaats in een dedicated controller, die met behulp van POWERLINK in het machinenetwerk is geïntegreerd.
De routeplanning heeft dus geen invloed op de prestaties van het netwerk of de machinebesturing. Voor systemen met meer dan 200 segmenten of 50 shuttles kunnen meerdere controllers worden gebruikt en met elkaar worden gesynchroniseerd.

Intelligente shuttles

In tegenstelling tot vergelijkbare systemen is in de ACOPOS 6D elke shuttle uitgerust met een wereldwijd unieke ID. Bij het opstarten weet de controller dus direct waar elke shuttle zich precies op de motorsegmenten bevindt. Tijdrovende homing procedures of handmatige invoer na het opstarten zijn niet nodig.
De productie kan onmiddellijk beginnen. De positie herhaal-nauwkeurigheid van de shuttles is ±5 µm, waardoor ACOPOS 6D ook onbeperkt geschikt is voor toepassingen waar een hoge nauwkeurigheid vereist is.

Eenvoudige configuratie

ACOPOS 6D biedt vrijwel onbeperkte mogelijkheden voor het ontwerpen van machines en systemen. Tegelijkertijd is het systeem zeer eenvoudig in te richten. Geavanceerde algoritmen zorgen ervoor dat de shuttles optimale routes volgen, niet botsen en zo weinig mogelijk energie verbruiken. De machinefabrikant kan zich dus volledig concentreren op zijn hoofdtaak: het ontwikkelen van een optimaal machineproces met een maximale productiviteit.

Artikel delen