Omgebouwde palletiseermachine optimaliseert productielijn Brökelmann

KHS palletiseermachine Brökelmann

Omgebouwde palletiseermachine optimaliseert productielijn Brökelmann

Brökelmann Öhlmühle, een Duitse bakolieproducent, vernieuwde onlangs zijn productiehal. KHS, systeemaanbieder van vul- en verpakkingsoplossingen, speelde een belangrijke rol bij onder meer de ombouw van een grote traypacker naar een Innopal RK-palletiseermachine. De modernisering van het machinepark leverde de fabriek aanzienlijke voordelen op.

Modernisering

Brökelmann maakt al decennia gebruik van KHS-machines vanwege de rekblaastechniek en de wraparound packer voor dozen en grote trays. De bakolieproducent besloot daarom in nauwe samenwerking met KHS een efficiënt palletiseersysteem te laten ontwikkelen dat gebruikmaakt van bestaande KHS-apparatuur. Deze duurzame oplossing kwam tegemoet aan twee uitdagingen: ten eerste werd de oude palletiseermachine vervangen door een al aanwezige, omgebouwde grote traypacker. De demontage en herinstallatie van de verschillende componenten en robots vonden plaats op basis van een strakke planning. Hierdoor werd de productie binnen iets meer dan twee weken hervat. De modernisering concentreerde zich op de KUKA-robots die werden omgebouwd voor palletiseertoepassingen. Dankzij het systeem van proactief stopzettingsbeheer kon KHS als tweede maatregel ook de controle-eenheden vervangen. 

Optimalisatie

KHS verbeterde eveneens de kwaliteit van de palletiseeractiviteiten van de bottelaar. Hiervoor installeerde de systeemaanbieder bij de invoer een Innopal RG groepeerrobot. Deze vormt pakketten voor het palletiseren van robot Innopal RK in de respectievelijke lagen die nodig zijn op de pallet. Door de geoptimaliseerde grijperkop kunnen de pakketten met grotere precisie worden gepalletiseerd en gepositioneerd. De conversie optimaliseerde bovendien de maatvastheid van de pallets in het algemeen en maakt flexibeler positioneren mogelijk. Dit biedt voordelen op het verkooppunt. De containers worden namelijk op de pallet geplaatst, zoals ze uiteindelijk in de supermarkt moeten worden gepresenteerd. Een geoptimaliseerde onderlinge vergrendeling van de lagen is een ander pluspunt, waardoor ze eenvoudiger te transporteren zijn. 

Vergrote capaciteit

Naast de strakke planning was het vergroten van de palletiseercapaciteit ook een criterium. Tijdens de volledige modernisering van de PET-lijn verving KHS eerst een ouder vulmiddel. Met de focus op het 1,0-liter flesformaat moest het hele systeem en daarmee de prestaties van het droge gedeelte worden verhoogd. De vorige array produceerde tot 2.900 pakketten per uur. Dit is verhoogd naar maximaal 3.300 verpakkingen per uur en kan - door toevoeging van een extra groepeerrobot - worden uitgebreid naar 3.500 verpakkingen. 

Nieuwe strekblaasmachine

Na voltooiing van de lijnmodernisering besloot Brökelmann ook te investeren in een nieuwe KHS-strekblaasmachine: de InnoPET Blomax Serie V. Evenals bij de omgebouwde palletiseermachine vond er geen officiële prestatietest plaats en werd de machine onmiddellijk opgestart. De geavanceerde rekblaastechnologie van KHS verminderde het energieverbruik over de hele lijn met maar liefst 30%.

Artikel delen