Ontdek de mogelijkheden: de kracht van 2D-codes onthuld

Domino Benelux - Ontdek de mogelijkheden: de kracht van 2D-codes onthuld

Ontdek de mogelijkheden: de kracht van 2D-codes onthuld


2D-codes geven toegang tot een hele nieuwe wereld van gegevens. Van consumenten die de authenticiteit en oorsprong van een product of ingrediënten willen controleren via een digitaal productpaspoort, tot detailhandelaren die voedselverspilling willen tegengaan met dynamische prijsvorming, en merkeigenaars die klanten rechtstreeks willen aanspreken. Aldus Domino Benelux.

Het gebruik van 2D-codes maximaliseren

Wereldwijd zijn er steeds meer uiteenlopende sectoren die de weg naar de 2D-code vinden. Het is de detailhandel die hierbij de weg wijst. Behalve wijzigingen in de regelgeving heeft GS1 (de internationale normeringsorganisatie voor barcodes) aangekondigd dat de officiële overgang naar 2D-codes, de zogeheten Sunrise-periode, in 2027 van start gaat. 
De overgang van lineaire 1D-barcodes naar 2D-codes biedt tal van voordelen, die veel verder gaan dan de integratie van een URL. Het potentieel van 2D-codes voor slimme verpakkingen komt pas echt tot uiting in combinatie met variabele data, vooral wat efficiëntie in de leveringsketen betreft. 

De voordelen van 2D-codes in vogelvlucht

Hieronder worden puntsgewijs de voordelen van 2D-codes doorgenomen, voorzien van een korte uitleg.

-    Nauwkeurige track & trace 

De code scannen biedt snel toegang tot informatie over de oorsprong van een product, het batchnummer, de houdbaarheidsdatum en andere relevante gegevens uit de leveringsketen.

-    DDRS en de circulaire economie

Op dit moment zijn er proeven met Digital Deposit Return Schemes. Consumenten worden beloond voor het terugbrengen van recyclebare verpakkingen met als doel om het recyclingpercentage te verhogen. Elke verpakking is identificeerbaar door een unieke QR-code.

-    Minder verspilling

Realtime zichtbaarheid helpt lege voorraad te voorkomen, beperkt overtollige voorraad en verhoogt de algemene nauwkeurigheid van voorraden. 2D-codes op producten waarvan de voorraad moet worden afgebouwd, in combinatie met dynamische prijsvorming (de prijs daalt hoe dichter het product bij de houdbaarheidsdatum komt), zet klanten aan om deze producten te kopen, wat verspilling voorkomt.

-    Verificatie en namaak producten

Door de codes te scannen kunnen klanten, detailhandelaren en inspecteurs de authenticiteit van een product verifiëren. Zo worden namaakproducten en vervalsing bestreden.

-    Traceerbaarheid bij kwaliteitsproblemen

2D-codes maken de identificatie en isolatie van producten mogelijk bij terugroepacties. Personeel in de leveringsketen kan snel relevante informatie ophalen om het probleem efficiënt op te lossen.

-    Promoties en klantenbinding

Dankzij de 2D-code kan een merk direct communiceren met de consument en individuele berichten en acties creëren. Elke code verwijst doelgericht naar een gepersonaliseerde pagina voor een individuele consumentenervaring. Met behulp van AI wordt het gebruik van klanten getraceerd, gesegmenteerd en geanalyseerd voor een volledig datagestuurde marketingbenadering.

Inzicht in uw vereisten

Bij de overgang van lineaire barcodes naar 2D-codes is het essentieel om een partner met uitgebreide ervaring te kiezen. De verandering gaat vaak gepaard met de overstap van offline naar inline printen, om variabele data zoals het batchnummer en serialisatie in de code op te nemen.

Meer informatie

Domino heeft uitgebreide ervaring met het printen van 2D-codes in uiteenlopende sectoren. De producten in het aanbod produceren prints van hoge kwaliteit op een ruime keuze aan materialen. Meer weten? Lees er verder over op deze pagina of neem contact op met Domino voor vrijblijvend advies op maat.
Artikel delen