OPC UA: de communicatie-interface voor Industry 4.0

OPC UA: de communicatie-interface voor Industry 4.0

De succesvolle introductie van Industry 4.0 is een feit. Aan de basis hiervan ligt de fabrikant- en platformonafhankelijke uitwisseling van gegevens in de productie. De open interfacestandaard OPC UA (Open Platform Communication Unified Architecture) zette zich hiervoor wereldwijd in. 

Uniforme interface voor communicatie tussen machines

De OPC UA stelt machinebouwers in staat om hun productie digitaal in een netwerk op te nemen. Machines en systemen kunnen zo naar behoefte worden geïntegreerd via Plug & Work; ongeacht de machinefabrikant. Met OPC UA wordt echter "alleen" de grammatica van de taal voor machine-to-machine communicatie ingesteld. Het kernwerk van fabrikanten en verenigingen in de OPC UA wereld is het standaardiseren van de woordenschat van de functionele beschrijving in de machinewereld, de zogeheten “Companion Specifications”.

Open Source is dé interface-oplossing

Inmiddels zijn vele takken van de machinebouwindustrie bezig met de implementatie van deze Companion Specifications in hun gebied. Of ze hebben deze al afgerond en gepubliceerd. Dankzij de openheid van de aanpak - open source - kunnen alle geïnteresseerde bedrijven deelnemen en ze implementeren voor hun producten. In 2017 besloten twaalf van de belangrijkste Duitse weegschaalfabrikanten, inclusief Espera-Werke, al om met ondersteuning van de VDMA, een gestandaardiseerde OPC UA-interface voor de weegschaalindustrie te ontwikkelen. Een belangrijke maatregel, want alleen al in Duitsland zijn er 150 verschillende soorten weegschalen: van zeer nauwkeurige laboratoriumweegschalen tot robuuste weegschalen voor vrachtwagens - met een navenant groot aantal interfaces die nog altijd in gebruik zijn. Weegschalen worden op veel gebieden en praktisch in de hele waardeketen gebruikt om processen te optimaliseren, de productiviteit te verhogen én te voldoen aan de wettelijke voorschriften. Hiervoor moeten weegschalen kunnen communiceren met verschillende systemen in de waardeketen; niet alleen met upstream- en downstreamsystemen langs het horizontale communicatieniveau met andere machines, maar vooral met MES- of ERP-systemen langs het verticale communicatieniveau. De weegschalen van Espera communiceren al lang 2-weg met diverse MES- en ERP-systemen. OPC UA voegt hier een nieuwe dimensie aan toe.

OPC UA in de weeg- en etiketteertechniek

Op het gebied van weegtechnologie in de voedingsmiddelenindustrie of industriële weeg- en etiketteersystemen was de vraag naar online integratie en netwerkvorming van dergelijke systemen al lange tijd aanwezig en deze werden ook geïmplementeerd met fabrikantspecifieke oplossingen. De weegschaal heeft als metrologisch meetinstrument een belangrijke functie binnen een hele procesketen in de voedselproductie. Deze kent namelijk de exacte status van alle klantenorders, door elke verpakking afzonderlijk te wegen en deze informatie door te sturen naar de productie- en klantendatabasesystemen. Dit werd eerder geïmplementeerd met eigen fabrikantafhankelijke interfaces. Dankzij OPC UA kan dit nu voor alle systemen langs een productielijn, zonder dat hiervoor complexe klantspecifieke oplossingen nodig zijn. Veel klanten hebben de wens om de real time productiestatus op afstand op te roepen en in te grijpen, voordat een lijn tot stilstand komt. Met de implementatie van de Companion Specifications kan dit technologisch worden vervuld, in overeenstemming met het leidende principe van Industry 4.0.

Wilt u meer weten over OPC UA? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact op met Espera

Artikel delen