Palletstabilisatie door toepassing van hotmelt

Nordson: Palletstabilisatie door toepassing van hotmelt

Palletstabilisatie door toepassing van hotmelt

Voor een betere bescherming van het transport op pallets heeft Boomex samen met Nordson en Henkel een anti-slip systeem voor de omdozen geïmplementeerd. Dit leidde tot aanzienlijke kostenbesparingen op meerdere vlakken voor Boomex.

Efficiënte lijmtoepassing voor Palletstabilisatie

Boomex, een van de toonaangevende aanbieders van aanmaakblokjes in Europa, verwerkt dagelijks een enorme hoeveelheid verzendingen. Vanuit hun fabriek in Essen vertrekken gemiddeld zes vrachtwagens per dag, elk beladen met 33 pallets die samen ongeveer 84 verzenddozen bevatten. Dit komt neer op ongeveer 15.000 omdozen per dag, afkomstig van twee productievestigingen die dagelijks circa 400.000 aanmaakblokjes produceren. Gezien deze aanzienlijke hoeveelheid, werd bij de nieuwbouw van de verpakkingssectie gezocht naar optimalisatiemogelijkheden.

Stabilisatie door Hotmelt

Een innovatieve oplossing werd gevonden in samenwerking met de lijmspecialisten van Nordson en Henkel. Boomex besloot om de verzenddozen te stabiliseren met hotmelt belijming, specifiek ontwikkeld voor palletisering, aangebracht met de geavanceerde lijmunit ProBlue Flex. Deze methode vervangt het handmatig stapelen van omdozen op tussenvellen van golfkarton wat eerder nodig was om een "schoorsteeneffect" te creëren voor het afkoelen van de bij 35°C verpakte aanmaakblokjes.

Het nieuwe systeem met de Nordson ProBlue Flex lijmunit in combinatie met de Technomelt Supra 7220 PS Easyflow van Henkel leverde de volgende voordelen op: 

  • Verhoogde productiviteit: Dagelijks worden ongeveer 15.000 omdozen op circa 200 pallets gestapeld.
  • Materiaalbesparing: De lijm vervangt het arbeidsintensieve handmatig inleggen van kartonnen lagen.
  • Arbeidsveiligheid: Deze Easyflow lijmoplossing maakt automatisch bijvullen van lijm in de lijmunit eenvoudig. 
  • Eenvoudig en efficiënt: Deze zelfklevende lijm zorgt voor een snelle en beschadigingsvrij ontstapelingsproces.


Door gebruik te maken van de Nordson ProBlue Flex lijmunit in combinatie met Henkel's Technomelt Supra 7220 PS Easyflow, worden aanzienlijke kostenbesparingen gerealiseerd. De kartonnen tussenlagen zijn overbodig geworden, wat naast tijdsbesparing ook een significante vermindering in het gebruik van stretchfolie of wikkelfolie betekent. Bovendien maakt de lijm het mogelijk om pallets snel en zonder schade te ontstapelen.

Eerste Positieve Ervaringen

De eerste praktische ervaringen zijn zeer positief, aldus Markus Spilles, productiemanager bij Boomex. Hij is vooral blij met de verbeterde economische efficiëntie. 'De kostenbesparing door het wegvallen van de kartonnen tussenlagen bedraagt op jaarbasis meer dan 100.000 euro. Daarnaast vermindert de nieuwe methode de arbeidsintensiteit aanzienlijk, aangezien de tussenvellen voorheen met de hand moesten worden geplaatst. Ook de spray belijming zelf blijkt zeer efficiënt met een minimaal lijmverbruik. De klachten zijn bijna tot nul gereduceerd en het ProBlue Flex systeem werkt probleemloos en is gemakkelijk te bedienen’, voegt Spilles toe.

Meer informatie

‘Bezoek voor meer informatie onze website.’

‘Wilt u meer weten over de service en het assortiment van Nordson Packaging Solutions? Neemt u dan vrijblijvend contact op via www.nordson.com/packaging-contact of packaging.solutions@nordson.com.’
Artikel delen