Palletstabilisatie door toepassing van hotmeltspray

Palletstabilisatie door toepassing van hotmeltspray

Palletstabilisatie door toepassing van hotmeltspray

Als een van Europa's toonaangevende leveranciers van aanstekers voor open haarden en barbecues en aanverwante accessoires, verwerkt Boomex GmbH dagelijks een enorm volume aan zendingen. Om het transport op de pallets beter te beschermen worden de buitenste dozen van hotmeltspray voorzien, wat resulteert in een aanzienlijke kostenbesparing.  

Palletstabilisatie door toepassing van hotmeltspray  

Elke dag verlaten gemiddeld zes vrachtwagens met elk 33 pallets de fabriek, waarbij elke pallet wordt geladen met 84 verzenddozen. Vanuit twee productielijnen worden dagelijks ongeveer 400.000 ontstekingsplaten geleverd. Vanwege het hoge volume van ca. 15.000 omdozen werd gezocht naar optimalisatiemogelijkheden binnen de end-of-line. Om het transport op de pallets beter te beschermen worden de buitenste dozen van hotmeltspray voorzien, wat resulteert in een aanzienlijke kostenbesparing.  

Op basis van een nieuwe Technomelt Supra 7220 PS Easyflow® hotmelt die speciaal door Henkel is ontwikkeld voor palletiseren en een innovatief ProBlue® Flex applicatiesysteem van Nordson dat hier ideaal op is afgestemd, besloot Boomex de verzenddozen te fixeren door middel van sprayapplicatie. De lijm wordt aangebracht met twee EP 34 S-spuitkoppen. In tegenstelling tot het aanbrengen van rupsen of het zetten van lijmdots, creëren ze twee stroken over de hele lengte van de doos van ongeveer 200 mm en 20 mm breed door de hotmelt op de bovenkant van elk karton in de lengterichting te wervelen. Per doos is slechts 0,15 g lijm nodig. 

Flexibele spuitpatrooncontrole

Het Spectra 30 applicatiepatrooncontrolesysteem, dat wordt gekenmerkt door eenvoudige bediening en hoge flexibiliteit, regelt het lijmproces. Het besturingssysteem, dat ook gebruikt kan worden voor hoge productiesnelheden, is instelbaar tot 8 lijmsporen per kanaal met een groot aantal verschillende lijmpatroon mogelijkheden Er is een geheugencapaciteit voor 50 programma's beschikbaar. 

Technomelt Supra 7220 PS Easyflow, speciaal ontwikkeld voor gepalletiseerde dozen, multi-packs en papieren of plastic zakken, is een transparante hotmeltlijm voor verwerkingstemperaturen van 150 tot 180 °C, die ook geschikt is voor het aanbrengen van parels lijmsporen. Het kleefgedrag van Technomelt Supra 7220 PS Easyflow maakt ook snel en schadevrij depalletiseren mogelijk.

Positieve praktijkervaring

Markus Spilles, al vele jaren productiemanager bij Boomex, is zeer tevreden met het transportbeveiligingssysteem en is vooral blij met de geoptimaliseerde kosteneffectiviteit in verschillende opzichten. "Eerst en vooral moet natuurlijk de aanzienlijke kostenreductie worden benadrukt die werd bereikt door het wegvallen van de golfkartonnen tussenstukken. Geëxtrapoleerd over het jaar zal de besparing waarschijnlijk meer dan 100.000 euro bedragen. Aangezien de afstandhouders voorheen met de hand werden aangebracht, heeft de verminderde arbeidsinzet ook een positief effect." Daarnaast is het sproeilijmen van de buitenste kartonnen dozen, dat werd gerealiseerd met minimaal lijmverbruik, zeer efficiënt gebleken. "Het klachtenpercentage is in feite tot nul gedaald en is nauwelijks meetbaar. Het ProBlue Flex systeem loopt soepel en is ook gemakkelijk te bedienen.

Bezoek voor meer informatie onze website

Contact opnemen

Wilt u meer weten over de service en het assortiment van Nordson Packaging Solutions? Neemt u dan vrijblijvend contact op via de website of packaging.solutions@nordson.com.
Artikel delen