Recon Polymers verwerkt jaarlijks 8500 ton aan PolyAl

Recon Polymers verwerkt jaarlijks 8500 ton aan PolyAl

Recon Polymers verwerkt jaarlijks 8500 ton aan PolyAl

Gebruikte drankenkartons afval? Niet voor Recon Polymers in Roosendaal, dat de doppen en sluitingen en het aluminium en plastic van de binnenzijde van drankenkartons verknipt, vermaalt en perst tot een korrel van waarde.

Zo’n 8500 ton aan materiaal komt er dit jaar de fabriek binnen, rekent Dirk van Loon snel uit. Om je een voorstelling te maken van het enorme aantal drankenkartons dat het recyclingbedrijf in Roosendaal inmiddels verwerkt: één pak weegt ongeveer 30 gram, het dunne laagje aan de binnenkant, de dop en de sluiting is daar een fractie van. En dat terwijl Recon Polymers pas sinds vorig jaar echt operationeel is. ‘We zijn nog aan het opschalen’, vertelt Van Loon. ‘Dit bedrijf is in 2010 van start gegaan. De eerste jaren hebben we vooral gepionierd, gekeken wat werkt en welke machines we daarvoor moesten ontwikkelen. Inmiddels zijn we een echte fabriek.’

Recon Polymers,  PolyAl, Extract (2)

Grondstof voor breed toepasbare kunststoffen

Het resultaat van het pionierswerk is een efficiënt proces om PolyAl in grote hoeveelheden te verwerken tot een grondstof voor breed toepasbare kunststoffen. Dat was veertien jaar geleden toen het bedrijf van start ging nog een vergezicht. Een drankenkarton bestaat voor ongeveer 75 procent uit papiervezel en zo’n 25 procent uit een mix van verschillende polymeren (HDPE, LDPE, PP) én een dun laagje aluminiumfolie. Deze combinatie van materialen garandeert een lange levensduur van de inhoud van een pak. Na inzameling en scheiding gaan de drankenkartons naar papierfabrieken. Daar worden van papiervezels onder andere Kraftliner gemaakt, verpakkingskarton dat wordt gebruikt voor de buitenste laag van golfkarton. Daarnaast worden de vezels gebruikt voor hygiënepapier.

Recon Polymers,  PolyAl, Extract (1)

PolyAl als grondstof

Driekwart van het pak wordt al jaren gerecycled, maar hergebruik van het resterende kwart was lastig. ‘Ons uitgangspunt is altijd geweest dat PolyAl als grondstof een positieve economische waarde heeft voor de hele keten’, zegt Van Loon. ‘Daar hoort een businessmodel bij dat is gebaseerd op efficiënte en volume. Wij hebben machines ontworpen die de polymeren van drankenkartons, van de doppen en de sluitingen in grote hoeveelheden verwerken tot korrels. Dat doen we mechanisch, zonder toevoeging van water, chemicaliën of warmte. Dat beperkt onze CO2-uitstoot en houdt de prijs laag. Zo kunnen we concurreren met virgin plastic.’

 

Recon Polymers werkt samen met AVK Plastics

Dat het businessmodel niet alleen op papier werkt blijkt uit het partnership van Recon Polymers met AVK Plastics. Dat neemt ongeveer 80 procent van de korrels af en verwerkt die in transportpallets. Het resterende deel van het PolyAl levert Recon Polymers aan partijen die er mooie dingen mee maken. ‘Visibility-projecten’ noemt hij ze, die onderstrepen dat de combinatie van polymeren en aluminiumfolie waarde heeft. Wat voorheen werd gezien als afval, valt nu op zogezegd.

 

EXTR:ACT op PRSE 2024

EXTR:ACT is het Europese platform dat zich inzet om de recycling van drankenkartons te verhogen. De organisatie richt zich daarbij met name op het technische proces van recycling van uit meerdere materialen samengestelde verpakkingen. Hierbij wordt gekeken naar de gehele levenscyclus van productie, inzameling, sortering, recycling en hergebruik. EXTR:ACT is dit jaar voor het eerst aanwezig op de Plastics Recycling Show Europe (PRSE) die op 19 en 20 juni in Amsterdam wordt gehouden.

Als Europees kenniscentrum voor de recycling van op papier gebaseerde materialen biedt EXTR:ACT op zijn stand plaats aan acht verwerkers van PolyAl, het residu van polymeren en aluminiumfolie uit gebruikte drankenkartons. In een korte serie stellen we aantal van deze speciale bedrijven voor.
EXTR:ACT staat op de PRSE 2024 in hal 9, stand 09-310.

 

 

Artikel delen