‘Waarom semi-geautomatiseerd aanbrengen van lijm de moeite waard is’

Robatech: ‘Waarom semi-geautomatiseerd aanbrengen van lijm de moeite waard is’

‘Waarom semi-geautomatiseerd aanbrengen van lijm de moeite waard is’

Vroeger moest lijm op apart gevormde, gebogen of geometrisch moeilijke onderdelen met een handpistool worden aangebracht. Tegenwoordig kunnen cobots deze taak overnemen. Robatech noemt dit 360° Gluing.

Een cobot (collaboratieve robot) is een industriële robot die samenwerkt met mensen en in het productieproces en niet van hen gescheiden is door beschermende voorzieningen. Cobots en mensen bewegen in een gemeenschappelijke workflow. De cobot brengt lijm aan op een onderdeel in een geprogrammeerd bewegingspatroon. Het personeel doet handmatig werk, zoals onderdelen op gelijmde oppervlakken leggen en aandrukken of nieuwe onderdelen in positie brengen voor de cobot.

Wat is er anders bij het aanbrengen van lijmen met cobots?

In vergelijking met het aanbrengen van lijm met een handpistool brengen cobots de lijm sneller en met een grotere herhaalbaarheid en precisie aan. Altijd in de exacte hoeveelheid en op de exacte positie. Voor het aanbrengen van lijm op complex gevormde onderdelen kunnen collaboratieve robots worden uitgerust met een doseerkop, zoals de Primo van Robatech. Dit voorkomt plekken waar geen of te weinig lijm wordt aangebracht of het aanbrengen van teveel lijm op het onderdeel. De juiste hoeveelheid lijm is belangrijk voor een betrouwbare hechting van de onderdelen in de productie. Het feit dat cobots relatief gemakkelijk te programmeren zijn in vergelijking met industriële robots, maakt het voor bedrijven aantrekkelijk om te kiezen voor deze gedeeltelijke of volledige automatisering.

Waarom collaboratieve robots de moeite waard zijn

Het is een feit: de automatisering Azië neemt ongelooflijk snel toe. Het staat ook buiten kijf dat kleine of middelgrote bedrijven op het westelijk halfrond hun bedrijfskosten moeten verlagen en hun hoeveelheden moeten verhogen om concurrerend te blijven op de markt. Met cobots is gedeeltelijke automatisering bij de lijmapplicatie eenvoudig te realiseren. Een robot vermindert de stilstandtijd, maakt een continue werking mogelijk en dicht de gaten in de productie en de personeelsbezetting als gevolg van het voortdurende tekort aan geschoolde werknemers. Dus, cobots …: 

•    … verhogen de productiviteit

•    … zorgen voor capaciteitsbenutting in tijden van tekort aan geschoold personeel 

•    … bieden veiligheid en ontlasting voor het personeel 

•    … verbeteren de kwaliteit van de lijmapplicatie

‘Als u ook overweegt lijmapplicatie via cobots te automatiseren, adviseert Robatech u graag welk lijmapplicatiesysteem bij uw toepassing past en hoe de lijmsystemen op een cobot kunnen worden aangesloten’, informeert de lijmproducent.

Een cobotfabrikant kan laten zien of het voor de gebruiker of machinebouwer de moeite waard is om over te stappen op cobots. De lijmapplicatiesystemen van Robatech kunnen op verschillende cobotsystemen worden aangesloten. Het bedrijf werkt al enkele jaren samen met verschillende fabrikanten en biedt overeenkomstige integratiekits aan (UR+, Fanuc CRX, KUKA iisy).

Newsroom

‘Verdere tips en interessante bijdragen over duurzame lijmapplicatie voor de industrie vindt u ook in onze Newsroom.’
Artikel delen