Robotachtige evolutie legt basis voor modulaire verpakkingsrevolutie

Verpakkingsmachine

Robotachtige evolutie legt basis voor modulaire verpakkingsrevolutie

Recente ontwikkelingen in de in eigen beheer ontwikkelde robottechnologie heeft Cama Group in staat gesteld haar machineportfolio verder uit te breiden, met een oplossing die is ontworpen om een aantal van de meest urgente problemen van de industrie aan te pakken op het gebied van kleinere verpakkingsgroottes en beschikbaar fabrieksvastgoed.

De kern van veel van de machines van de Cama Group zijn de robotoplossingen. Deze robottechnologie is intern ontwikkeld om te voldoen aan de exacte behoeften van de verpakkingsindustrie en onderscheidt Cama van andere leveranciers, waardoor het bedrijf veel betere prestaties, nauwkeurigheid, consistentie en herhaalbaarheid kan bieden dan veel andere machineleveranciers.
‘De sleutel tot de evolutie is de robot die we hebben gecreëerd in een nieuw formaat'

Nieuwe monoblock-machine

Middels aanzienlijke inspanningen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling heeft een nieuwe, kleinere, snellere variant van de robotoplossingen - in combinatie met een innovatieve benadering van de fasering transportbanden - Cama de kans gegeven om met de introductie van de nieuwe IF320 monoblock-machine de mogelijkheden van zijn populaire IF-reeks opnieuw uit te vinden.

Francesco Riva, Sales Engineer Director bij Cama, legt uit: ‘De sleutel tot de evolutie is de robot die we hebben gecreëerd in een nieuw formaat. Het is niet sneller, maar dankzij de kleinere geïnstalleerde afmetingen kan het dichter bij andere robotbasiseenheden worden gegroepeerd. Hierdoor kunnen we de totale omvang van de machine verkleinen en, net zo belangrijk, de vorm ervan aanpassen aan beschikbare ruimte en productstromen.’

Verpakkingsmachine

Samen met de nieuwe robot komt een nieuw ontwerp van de fasering transportband. ‘Een typische verpakkingsmachine voor het vormen van dozen, robotbeladen en sluiten van dozen is lineair, met een verticaal gemonteerde fasering transportband. Maar door de fasering transportband zijdelings te leggen - maar nog steeds de bovenste zijde te gebruiken - creëren we een horizontaal spoor binnen het omhulsel van de machine dat van twee kanten kan worden benut.

‘Nieuwe draagontwerpen tillen deze nieuwe flexibiliteit ook naar een ander niveau. Door gebruik te maken van pneumatische “zuignappen” of speciaal ontworpen grijpers in plaats van vaste, kartonspecifieke pennen, kunnen we platen/dragers leveren die geschikt zijn voor verschillende kartonformaten zonder de noodzaak om ze te vervangen of opnieuw te ontwerpen tussen batches. We hebben ook een vacuümfunctie die de dozen vasthoudt en formaatwijzigingen voorkomt.’

Met een lengte van slechts 5,2 meter is de IF320 30% korter dan vergelijkbare verpakkingsmachines, maar kan nog steeds een doorvoersnelheid bieden van maximaal 75 dozen per minuut, afhankelijk van de doosgrootte en de dynamiek van de producten die worden verpakt, terwijl kwaliteitsniveaus en de precisie van het vormen, sluiten en lijmen even hoog zijn als bij andere Cama-machines.

Industry 4.0

Ten slotte profiteert de machine ook van het Industry 4.0-aanbod van Cama, waardoor de training van operators, machine-interacties en onderhoudsroutines eenvoudiger worden dankzij augmented reality (AR). En om de uptime tot een absoluut maximum te houden, maakt het gebruik van Cama's “gereedschapsloze” RFID-beheerde omschakelingsoplossing, wat resulteert in enkele van de snelste batch-swap/re-engineeringsroutines in de industrie.

Artikel delen