Sarco Packaging bedient met EGATEC food- en non-foodproducenten

Sarco Packaging bedient met EGATEC food- en non-foodproducenten

Sarco Packaging bedient met EGATEC food- en non-foodproducenten

Met het leveringsprogramma van het Deense bedrijf EGATEC heeft Sarco Packaging een extra maatwerkoplossing. De robotpackers RP-1 en RP-2 vervangen repetitief handwerk, maar zijn vooral onmisbaar in een krappe arbeidsmarkt. Hiermee biedt Sarco turn-key complete verpakkingslijnen.

Sinds 2019 heeft Sarco Packaging het agentschap van EGATEC in Nederland en België. De Deense machines automatiseren het secundair verpakken, palletiseren en intern transporteren van producten aan het einde van een verpakkingslijn. EGA in EGATEC staat voor “Ensidigt Gentaget Arbejde”, oftewel Eenzijdig Herhaald Werk. Kortom, de machines vervangen werk dat doorgaans als eentonig en fysiek belastend wordt ervaren, maar belangrijker is dat deze machines in een krappe arbeidsmarkt zorgen dat bedrijven überhaupt kunnen blijven produceren. Het bedrijf is onder meer succesvol met casepackers die  gemakkelijk in bestaande lijnen kunnen worden geïntegreerd. Deze compacte machines verpakken producten volautomatisch in de dozen of kratten, ongeacht het materiaal, de afmeting of de inhoud van een verpakking. Accountmanager Mark van der Kamp merkt bij veel klanten dat de EGATEC wordt gezien als een goede oplossing om te automatiseren. ‘We zijn als Sarco Packaging in staat om door ons brede aanbod materialen en machines van diverse leveranciers, in de food- en non-foodsector complete verpakkingslijnen te leveren en te installeren. En dat is vrijwel altijd maatwerk.’

Tekst gaat verder onder foto.

Sarco Packaging bedient met EGATEC food- en Non-foodproducenten

EGATEC casepacker.

Robotpackers

Van der Kamp heeft inmiddels een aantal (grote) projecten opgeleverd, waarbij de robotpackers RP-1 en RP-2 een belangrijke rol spelen. ‘Het gaat om een verpakkingsmachine die we met een of twee robotarmen kunnen uitrusten. Het is vaak een capaciteitskwestie. Doordat EGATEC de machines helemaal zelf ontwikkelt, is maatwerk mogelijk. ‘EGATEC heeft de gehele ontwikkeling zelf in de hand.’ De EGATEC-robotverpakker plaatst producten in kratten en dozen met behulp van een aantal robotarmen op hoge snelheid en hoge nauwkeurigheid.
Een vision camera zorgt voor uiterste precisie bij het oppakken en plaatsen van het product in krat of doos. Het product wordt gedurende het hele proces voorzichtig behandeld en wordt verplaatst met behulp van vacuüm, grijper of een combinatiegereedschap. De in de doos of krat te plaatsen producten worden met een camera individueel beoordeeld en bij afkeuring individueel uit het proces gehaald. ‘Dat is een efficiënte oplossing, want er zijn ook systemen die eerst patronen verzamelen en bij afkeuring van een verpakking alle verzamelde verpakkingen weer uit het systeem halen.’ Een reden om een product af te keuren kan een verkeerde oriëntatie, een ontbrekend etiket of een onleesbare code zijn.

Tekst gaat verder onder foto.

Sarco: Robotpacker

De Robotpacker kan met één of twee robotarmen worden geleverd.

'EGATEC heeft de gehele ontwikkeling van machines zelf in de hand, waardoor maatwerk altijd mogelijk is'

Sarco Robotpacker RP2

De Robotpacker RP2 in actie.

Complete end of line

Het in te zetten machinemodel is afhankelijk van het product, producteigenschappen en positionering. De machines hebben een op afstand te benaderen IP-camera, zodat de fabriek kan meekijken bij problemen. Ook de servicemedewerkers van Sarco kunnen op afstand een diagnose stellen en ingrijpen.
‘EGATEC levert robuuste en betrouwbare techniek met Industrie 4.0-toegang’, vat Van der Kamp het samen. De machines van EGATEC omvatten het gehele secundaire verpakkingsproces, kunnen dozen en kratten opzetten, (ont)stapelen, daarna automatisch vullen en de dozen sluiten, transporteren en palletiseren.

Compact

Een voordeel van de Deense apparatuur is de compacte omvang. ‘We kunnen twee machines in één frame bouwen’, zegt Van der Kamp. ‘Dat legt relatief weinig beslag op de productieruimte van klanten.’ Overigens biedt EGATEC ook andere casepackers, zoals de A-One-serie, die producten verwerkt, zoals topsealschalen, clampshell-verpakkingen, flowpack- en vacuümverpakte producten. De verpakkingen worden verzameld in twee stations waar het patroon, zoals afvullen in dozen en/of kratten, wordt gevormd. Aansluitend worden de verpakkingen door bijvoorbeeld een vacuüm- en klemtechniek opgetild en in de dozen/kratten neergezet. De combinatie van vacuüm en klemmen maakt het mogelijk om de producten ook in kleinere dozen/kratten te positioneren.

Tekst gaat verder onder foto.

Sarco zet machines in van EGATEC

Sarco leverde al grote projecten op waarbij de machines van EGATEC werden ingezet.

Nieuw model

De CP-90 is een nieuw model binnen het assortiment van EGATEC en is geschikt voor het verpakken van bijvoorbeeld netverpakkingen en flowpackzakken. De doos- of kratindeling wordt voorafgaand aan het vullen al gemaakt in de buffer die geïntegreerd is in de machine. Tijdens het vullen kunnen de  dozen en kratten worden gelift om productval te minimaliseren. Na het vullen worden de dozen en kratten geschud voor een optimale verdeling. De machine wordt bediend door een logisch en gebruiksvriendelijk ingericht touchscreen HMI.
‘We kunnen dus echt maatwerk leveren, afhankelijk van producten en markten van onze klanten. We hebben maatwerkoplossingen van primair verpakken tot end of line en bovendien leveren we ook verpakkingsmaterialen. Hoewel we sterk zijn in de foodindustrie hebben we nadrukkelijk ook uitstekende oplossingen voor non-foodproducten.’

DIT ARTIKEL KWAM TOT STAND IN SAMENWERKING MET SARCO.
Artikel delen