Sensoren van Leuze waken over bottellijn

Leuze-sensor bij de flessenlijn

Sensoren van Leuze waken over bottellijn

Mineraalwaterproducent Romina Mineralbrunnen heeft zijn glas- en palletiseersysteem voor EiszeitQuell flessen gemoderniseerd en verder uitgebreid. Hierbij spelen de sensoren van Leuze electronic een belangrijke rol op het gebied van automatisering en veiligheid.

EiszeitQuell - een mineraalwater onaangeroerd sinds de ijstijd en nu gebotteld wordt door Romina Mineralbrunnen - bevat een balans van mineralen en is laag in natrium en zout.
Het is verkrijgbaar in de varianten naturel, licht bruisend en bruisend, in grote en kleine flesjes van glas en PET. ‘Sinds enige tijd is de glazen fles met ons ijspegelreliëf erin weer populair’, zegt Stefan Lederle, hoofd onderhoud bij Romina Mineralbrunnen. ‘Daarom investeert Romina Mineralbrunnen continu in het vullen van haar glazen flessen en zorgt ervoor dat haar productieprocessen voldoen aan de modernste technische en ecologische normen.’

Modernisering verpakkingslijn

In 2020 is Romina Mineralbrunnen begonnen met het moderniseren van haar glassysteem. In verschillende bouwfasen heeft het bedrijf zijn transporttechniek, in- en uitpakmachines, krattenwassers, nieuwe glazen depalletizers en een gloednieuw palletiseersysteem met dubbele palletizer en depalletizer in gebruik genomen. Romina Mineralbrunnen koos Beyer Maschinenbau als partner voor dit project.

Palletiseerysteem van Beyer Maschinenbau

Eén van de partners van Romina Mineralbrunnen in het moderniseren van haar glassysteem is Beyer Maschinenbau.

‘Sensoren zijn belangrijk voor een hoge systeem beschikbaarheid’

Leuze sensorsysteem

Op piekmomenten worden bij Romina Mineralbrunnen tot 45.000 glazen flessen per uur door het systeem getransporteerd, gedepalletiseerd, uitgepakt, gereinigd, gevuld, opnieuw verpakt en uiteindelijk op een nieuwe pallet geladen, vastgezet en naar de opslag getransporteerd. Een hoge systeembeschikbaarheid is absoluut noodzakelijk, waarbij sensoren een belangrijke rol vervullen, vertelt Till Beyer van Beyer Maschinenbau. ‘Tegenwoordig werken verpakkingssystemen niet meer zonder betrouwbare sensorsystemen. Daarom vertrouwen wij al jaren op optische sensorsystemen van partner en sensor expert Leuze electronic uit Owen/ Teck, Zuid-Duitsland.’ 

Leuze-sensor bij de flesselijn.

Leuze-sensor bij de flessenlijn.

Betrouwbaar detecteren

Een voorbeeld van een Leuze-sensor die geschikt is voor gebruik in de drankenindustrie is de PRK retro-reflecterende foto-elektrische sensor. Dit is een optisch schakelende sensor die gebruik maakt van het reflectieprincipe. ‘Zelfs transparante of sterk reflecterende materialen, zoals glazen flessen of plastic kratten met glanzende, veelkleurige decoratie, zoals Romina’s EiszeitQuell-kratten, kunnen nauwkeurig en betrouwbaar worden gedetecteerd door deze sensoren’, zegt Lederle.
De retroreflecterende fotocellen zijn verkrijgbaar in verschillende series, maten en prestatieklassen. Het sensor-principe biedt een scala aan functionaliteiten: bij het transporteren van verpakkingsunits detecteert het de afzonderlijke kratten. Bijvoorbeeld om vast te stellen of ze op de juiste manier worden getransporteerd. Het detecteert ook als kratten te hoog zijn. Als de PRK sensor in de machines zelf wordt gebruikt, wordt de sensor meestal toegepast voor productdetectie. Het bewaakt vrije ruimtes en voorkomt botsingen bij het ontstapelen van pallets.

Leuze electronic: Op piekmomenten transporteert het systeem 45.000 glazen flessen per uur.

Op piekmomenten transporteert het nieuwe geïnstalleerde systeem bij Romina Mineralbrunnen 45.000 glazen flessen per uur.

Veilige productstroom

Retroreflecterende foto-elektrische sensoren bewaken het begin en einde van een pallet. Zowel wanneer het leeggoed op de transportband wordt neergezet als wanneer de europallets uiteindelijk worden geladen met nieuw gevulde kratten.
Op voorwaarde dat de europallets tijdens het transport door een optisch en mechanisch controleapparaat als foutloos worden gedetecteerd. De sensoren monitoren ook de pallets om te controleren of ze in een bepaalde positie stoppen en dat ze daadwerkelijk zijn vervoerd. Op dit gebied zijn ook veiligheidssensoren nodig om de veiligheid van mensen en machines te waarborgen. Bijvoorbeeld bij het laden en lossen van pallets. Voor deze toepassing worden vaak meerdere lichtstraalbeveiligingen in de apparaatzuil met geïntegreerde mutingfunctie gebruikt. Maar ook veiligheidslichtgordijnen met de door Leuze electronic gepatenteerde Smart Process Gating (SPG) technologie zijn geschikt. Het gebruik van de versie van het veiligheidslichtgordijn met SPG betekent dat er geen extra signaalgevende mutingsensoren nodig zijn. Dit bespaart veel ruimte en is een belangrijk voordeel bij het opstellen in krappe ruimtes.

Betrouwbaar en veilig

Romina Mineralbrunnen, machinebouwer Beyer Maschinenbau en sensorexpert Leuze electronic kijken tevreden terug op hun gezamenlijke project. Ze zijn het er allemaal over eens: betrouwbare systemen en snelle klantenservice zijn essentieel om te voldoen aan de vraag naar mineraalwater, die vooral in de zomermaanden hoog is. Dankzij de moderne transporttechniek en het gloednieuwe glassysteem van Beyer Maschinenbau wordt een nog grotere efficiëntie en een doorvoer van glazen flessen tot 45.000 flessen per uur bereikt. De sensorsystemen van Leuze electronic spelen daarbij een belangrijke rol. Want een volledig geautomatiseerde materiaalstroom is alleen mogelijk met betrouwbare sensorsystemen. En deze moeten nauwkeurig, maar ook veilig zijn.

Artikel delen