Syntegon lanceert game changer in verticaal verpakken

Vier servomotoren en een innovatief mechanisme zorgen in de zogenoemde SVX-serie voor de verticale en horizontale beweging van de sealbekken.

Syntegon lanceert game changer in verticaal verpakken

Syntegon heeft de aandrijving en de constructie van de verticale vorm-, vul- en sluitmachine compleet herontworpen. Vier servomotoren en een innovatief mechanisme zorgen in de zogenoemde SVX-serie voor de verticale en horizontale beweging van de sealbekken. Een disruptieve ontwikkeling die zorgt voor een compactere, toegankelijkere en snellere vvvs-machine. Op interpack was de introductie.

‘Een pijnpunt bij verticale vorm-, vul- en sluitmachines is vaak de breedte van de machine’, meent product manager Martin Boutkan. ‘De besturingskast zit aan de zijkant van de machines en zorgt voor een a-symetrische machine. Meestal zit hij rechts. En je kan de kast niet even spiegelen naar de andere kant, want je hebt te maken met allerlei aandrijvingen in de machine. Dit probleem was de aanzet om een totaal nieuw concept te bedenken.’

Synetgon vvvs

Servomotoren en constructie

De kern van de innovatie draait om een cross-seal-aandrijving bestaande uit vier onafhankelijk aangestuurde servomotoren en een speciale constructie waardoor de complete aandrijving voorin plaatsvindt. Hierdoor kan de besturingskast achter de motoren en aandrijving worden geplaatst, tussen de vier poten, en is een symmetrische, slanke machine ontstaan.

De vier servomotoren werken in koppels. Twee motoren drijven twee verticale assen aan. Iedere as bevat een draaipunt met twee gefreesde stangen die via lagers zijn verbonden aan de sealbekken. De heen-en-weer draaibeweging van de assen trekt of duwt de sealbekken in of uit elkaar. De twee andere servomotoren zorgen via spindels voor de op- en neergaande beweging van de sealbekken.

Lichte sealbalken

De oplossing, waarop patent is aangevraagd,  geeft fabrikanten volledige controle over de verticale en horizontale beweging. Daarbij komt dat het nieuwe concept zorgt voor een gewichtsreductie van de sealbalken van 45%. Er is dus minder massa te verplaatsen. Hierdoor haalt de machine een hogere snelheid dan voorheen. ‘Afhankelijk van de zakparameters en de dosering van het product, bereikt de SVX Agile een output tot 300 zakken per minuut met één foliebaan’, legt Martin Boutkan uit. ‘En de nieuwe serie kan zakken produceren die tot 400 millimeter breed zijn.’

Twee modellen op interpack

Op haar stand presenteerde Syntegon twee SVX-varianten, die dit jaar samen met twee andere SVX-modellen worden gelanceerd. De SVX Agile vormt de basis voor alle single tube toepassingen. Deze machine dekt alle basisstijlen van buisvormige zakken af, zoals pillow bags, en kan worden uitgebreid met modules voor hoekseal zakken, 3-zijdige sealzakken, doy-style en doy zip-zakken. Verder is de machine uitgerust met ronde schuifdeuren die naar achteren schuiven, zodat de operator er goed bij kan en dat er geen openstaande deur in de weg zit.

De SVX Duplex heeft twee foliebanen op hetzelfde, bredere frame, wat leidt tot hogere uitvoersnelheden tot 600 zakjes per minuut.

3 Syntegon as met sealbekken

 

Artikel delen