Veldkamp realiseert 3 ton plasticbesparing met innovatieve machinebouw

Veldkamp Technische Service ontwikkelde op verzoek van een klant een innovatieve machinetechniek, die kan resulteren in een plasticbesparing van maar liefst 3 ton per dag.

Veldkamp realiseert 3 ton plasticbesparing met innovatieve machinebouw

Duurzaam ondernemen wordt voor een groeiend aantal bedrijven steeds belangrijker. Naast CO2-reductie en energiebesparing is het minimaliseren van plastic afval voor veel bedrijven cruciaal om de milieu-impact te verkleinen. Veldkamp Technische Service ontwikkelde op verzoek van een klant een innovatieve machinetechniek, die kan resulteren in een plasticbesparing van maar liefst 3 ton per dag.

Werking en productiecapaciteit prototype

De machines van de betreffende klant verwerken momenteel nog plastic om het eindproduct te verpakken. Om plastic te kunnen besparen, is zowel een ander verpakkingsmateriaal als een andere verpakkingstechniek nodig. Dit is alleen mogelijk met een volledig nieuwe module. Hiertoe ontwikkelde Veldkamp in samenwerking met de klant verschillende prototypes. Beide partijen waren overtuigd van de werking en de productiecapaciteit van één specifiek prototype. Dit prototype zou de basis gaan vormen van de nieuw te bouwen machine.

Plasticbesparing met definitieve machine

Na de prototypefase maakten de software engineers, hardware engineers en mechanische engineers van Veldkamp gezamenlijk een projectplan. Daarna kon het “echte” werk beginnen: de ontwikkeling van de definitieve machine. Het resultaat is een baanbrekende machine, die verpakkingsmateriaal overbodig maakt. Dit betekent een enorme stap richting een duurzame bedrijfsvoering. Toegepast op de meerdere fabrieken van de betreffende klant levert deze nieuwe machinetechniek een plasticbesparing van bijna 3 ton per dag op. Plastic dat anders in de prullenbak belandt! Om een beeld te geven: dat is een besparing van maar liefst 15 vuilcontainers (zie foto) met folieplastic per dag. Het dagelijks bespaarde folieplastic is 1120 kilometer lang (bij een meter breedte): dat is zo lang als de snelweg van Raalte (hoofdkantoor Veldkamp) naar Milaan!

Ontwikkeling machinetechniek onder geheimhouding

Vanwege het innovatieve karakter van het project ontwikkelde Veldkamp de machinetechniek onder geheimhouding. Inmiddels heeft de klant patent aangevraagd op het nieuw te ontwikkelen verpakkingsmateriaal en op de machinetechniek. Ook voor andere klanten, zoals fabrikanten en producenten, ontwikkelde Veldkamp al diverse machines en nieuwe machineonderdelen. Hiertoe heeft het bedrijf uiteenlopende technische disciplines in huis, waaronder industriële automatisering en engineering. 

Meer informatie

'Wilt u ook een machine(techniek) of machineonderdelen voor een productlijn laten ontwikkelen onder geheimhouding? Kijk dan op onze website of neem contact op via 0572 35 37 35 of info@veldkamp.com.'
Artikel delen