Verpakkingsweetjes: De Bloemkoolproef

Back to basics in verpakkingstechniek met Jan Wessemius in de column Verpakkingsweetjes: De Bloemkoolproef

Verpakkingsweetjes: De Bloemkoolproef

Back to basics in verpakkingstechniek met Jan Wessemius in de column Verpakkingsweetjes: De Bloemkoolproef
Het sluitstuk van de verpakking is een goede lasnaad. Dit is essentieel voor de functionaliteit van een goed werkende verpakking. Denk aan lekkage bij foodverpakking of contaminatie. Maar, een goede gesloten seal kan een uitdaging zijn. Er zijn heel veel factoren die de seal beïnvloeden. Denk aan grondstoffen, omgeving, machine, mens, enzovoort. Bij al die factoren kan er makkelijk iets mis gaan. Een goede controle op de seal is dus belangrijk.

In de jaren negentig heeft een collega me de Bloemkoolproef geleerd. Hiermee leer je als operator, gebruiker of kwaliteitsmedewerker de basis van de goede seal.

2_VM_seal scherp

Scherpe seal

Als de folie recht scheurt, betekent dit dat er teveel deformatie heeft plaatsgevonden tijdens het lasproces, hierdoor wordt de folie net naast de las plaatselijk te dun en scheurt deze makkelijker.
De lasinstellingen bestaan doorgaans uit drie parameters: temperatuur, druk en tijd. Daarnaast is bij een hoge doorloopsnelheid koeling belangrijk. Met andere woorden, in dit geval is er teveel energie in de folie gestopt. Het advies is om stap voor stap te beginnen door:

 

  • De lastemperatuur te verlagen en te zien of het beter gaat (met kleine stappen van 5 graden lagere temperatuur).
  • Als de folie hierdoor niet goed last, kun je in plaats de temperatuur ook de druk iets verlagen (ook in kleine stappen).
  • Of de las-tijd verlagen (ook in stappen van tienden van secondes).

Seal laat los

En eigenlijk zou de laatste stap de eerste moeten zijn, omdat je ook de output verbeterd. Het advies is om niet alle parameters tegelijk te veranderen omdat je dan niet goed kunt zien wat welk effect heeft.

 

3_VM seal laat los

 

De warmte is onvoldoende door de beide zijden van de folie heen gegaan. Om dit op te lossen pas je ten opzichte van de te scherpe seal, in omgekeerde volgorde de temperatuur, tijd en druk aan.

4_VM folie goed

Folie met rafels

Als je een goede seal test, heeft de folie rafels. Wanneer je de folie dan bij elkaar brengt, dan heb je een mooie ‘bloemkool’!

Jan Wessemius, Technical Sales Support OPACKGROUP

Jan_Wessemius_LR

 

Artikel delen