Automatische zakkenplaatsmachines en complete verpakkingslijnen

Automatische zakkenplaatsmachines en complete verpakkingslijnen

Machineproducent Niverplast uit Nijverdal toont op Empack machines voor het automatisch opzetten van dozen en het plaatsen van een voedselveilige zak.

Niverplast uit Nijverdal is een bekende machineproducent voor de voedselverwerkende en non-food industrie. Ze richten zich op de end-of-line processen, dus waar men de verwerkte producten verpakt en gereed gemaakt voor transport. De sterkte ligt voornamelijk in het produceren van machines voor het automatisch opzetten van dozen en het plaatsen van een voedselveilige zak. Daar komen helemaal geen handen meer aan te pas. Voor veel bedrijven is juist nu het moment aangebroken om te investeren het proces, dit om rendabel te kunnen zijn in toekomst. Niverplast staat nauw in contact met de klant en wil hen graag bijstaan tijdens deze automatiseringsslag. ‘Samen de bedrijfsprocessen verbeteren, zodat het rendement verbetert’, dat is het motto!

 

Waar het ooit begon

37 jaar geleden besloot Gerrit Jan Nieuwenhuis, werkzaam als vertegenwoordiger bij een verpakkingsbedrijf, om voor zichzelf te beginnen. Hij startte met het handelen in verpakkingsmaterialen. Dit werd een groot succes en de volgende stap werd het ontwikkelen van een plastic zak die gemakkelijk vanaf een standaard in een doos geplaatst kon worden. Er werd een eigen productie-omgeving opgetuigd, de eerste collega’s kwamen in dienst en de EasyOpen-zakken, waar hij een patent op kreeg, vonden hun weg naar een groeiende hoeveelheid klanten. Een aantal jaren daarna kwam vanuit de markt de vraag of het mogelijk was om de zakken automatisch te plaatsen. Gerrit Jan stapte in het gat en ontwikkelde een machine die automatisch de zakken in een doos of krat positioneerde. De stap naar machineproducent was gezet. Anno 2023 vinden de machines en complete verpakkingslijnen hun afzet wereldwijd!

 

Bedrijfsfilosofie

Inmiddels Gerrit Jan het stokje overgedragen aan zoon Richard Nieuwenhuis en heeft het bedrijf ruim 550 klanten in 67 landen over de hele wereld. Met een team van +/- 250 man (en vrouw) wordt vanuit Nijverdal gewerkt aan verpakkingsmachines en -lijnen. Daarnaast heeft de organisatie een aantal agentschappen in het buitenland. De bedrijfsfilosofie bij Niverplast is dat gelukkige collega’s zorgen voor gelukkige klanten. Al het handelen komt daaruit voort. Zo zijn er geen managers aangesteld, maar is iedereen verantwoordelijk voor zijn of haar eigen werk. Vanuit vertrouwen en betrokkenheid organiseren kleine, multidisciplinaire teams zelf de werkzaamheden. Daarbij maken zij hun eigen keuzes. Zij kiezen zelf een kartrekker. Dit is passend bij het model van steward-ownership, waarbij de missie van een bedrijf centraal staat. “Wij willen een hiërarchie-loze, anarchistische organisatie zijn, met maximale autonomie voor werknemers”, stelt Richard.

Meer weten?

Voor alle geïnteresseerden; Niverplast kijkt graag samen met de bedrijven hoe het verpakkingsproces geoptimaliseerd kan worden. Dit begint met een gesprek over wensen, eisen en mogelijkheden, waarbij outside the box gedacht wordt. Vervolgens wordt een design van de verpakkingslijn gemaakt met hierin de verpakkingsmachines. Aansluitend is het mogelijk om de ROI van de investering te berekenen, wat inzicht geeft in de verwachte terugverdientijd.

Artikel delen