Domino: Zo codeer je duurzamer

In 6 stappen: zo codeer je duurzamer

Domino Benelux transformeerde van inkjetspecialist naar totaalleverancier en heeft daardoor meerdere instrumenten om klanten duurzamer te laten coderen. Enerzijds wordt het inktverbruik bij kleinkarakter inkjet steeds kleiner, anderzijds gaat met UV-laser het inktverbruik naar nul. Maar dat is niet het hele verhaal. Luit Bakker en Franky Wuyts vertellen hoe coderen duurzamer kan.

Zo’n kleine code, hoe kun je die nog verduurzamen? Heel veel, blijkt bij een bezoek aan Domino Benelux, want wie serieus naar de besparingsmogelijkheden kijkt, kan echt een positieve impact ervaren. Franky Wuyts, pre-sales manager bij Domino Benelux, en Luit Bakker, key account & OEM manager, met respectievelijk 29 en 23 dienstjaren, zien hoe groot de vraag naar verduurzaming is en helpen klanten met oplossingen op maat. 

Verspilling voorkomen

Domino, opgericht in 1978 en met twee vestigingen in de Benelux, introduceerde in 1979 de eerste inkjetprinter. Door acquisities is het aanbod verbreed, zodat nu codeeroplossingen van product tot pallet mogelijk zijn, inclusief visionsystemen. Franky Wuyts: ‘Klanten vragen steeds vaker wat we aan verduurzaming doen. Mijn antwoord is: waste voorkomen.’
Efficiëntie van de apparatuur, dus een zo hoog mogelijke up-time en maximale output, is het eerste waarop Domino inzet. Door fouten te voorkomen, een lager energieverbruik, minder inktverbruik en een lange levensduur van de apparatuur, legt het bedrijf een stevige basis voor duurzamer coderen. Er zijn duurzaamheidsstappen op meerdere niveaus mogelijk, afhankelijk van de productieomgeving.

Domino_F220i_laser_plastic_component_medical

 

Bedrijven zoeken naar alternatieven voor plastic en wij testen of de materialen met bijvoorbeeld laserprinters kunnen worden gecodeerd.

1.    Preventie

Geen grotere verspilling dan product recalls door foute of onleesbare coderingen. Met printers en inkten voor hoge printkwaliteit enerzijds en visionsystemen anderzijds voorkom je verspilling door afgekeurde producten. ‘We inspecteren de codes, maar kunnen ook de barcode van de te coderen folie scannen, om te bepalen of de juiste folie is geselecteerd voor een order. Onze visionsystemen verminderen codeerfouten en voorkomen zo machinestilstand. 

2.    Lager inktverbruik

Met name in de kleinkarakter inkjet heeft Domino het inktverbruik fors teruggebracht. De Ax-Serie maakt een inktverbruikreductie met 33% mogelijk. Deze serie optimaliseert bovendien het gebruik van vloeistoffen en reduceert zo de emissie van vluchtige organische stoffen.
‘Bovendien ontwikkelt Domino zelf inkten naar de laatste standaard van huidige wet- en regelgeving. Zo zijn de nieuwste inkten EuPIA, GMP en Swiss List Annex 10 compliant en hiermee “global food compliant”. Ze zijn uitermate geschikt voor het coderen op de non-food contactzijde van verpakkingen binnen de voedingsmiddelenindustrie. Deze inkt bevat geen zogenoemde CMR -toffen’, aldus Bakker.
Qua thermotransfer is er de i-Tech ribbon drive. Deze benut het lint optimaal, waardoor tot 60% minder lintgebruik mogelijk is. De ultieme stap is natuurlijk helemaal geen inktverbruik door overstap naar UV-laserprinters. Bakker: ‘Met onze UV-lasers is het mogelijk codes aan te brengen op flexibele kunststofmaterialen, ook nu ze steeds dunner worden. Daarmee kunnen steeds meer bedrijven hun inktverbruik terugbrengen. De TCO van deze apparatuur is interessant, maar de investering is voor veel bedrijven nog een drempel.’

3.    Lager energieverbruik

De printers van Domino zijn zo ontworpen dat ze bij een zo laag mogelijk vermogen hun werk kunnen doen. ‘Maar er is ook veel energieverlies doordat codeerapparatuur aan de verpakkingslijn niet wordt uitgeschakeld als de lijn stilstaat’, zegt Bakker. ‘Daarom hebben we een oplossing in de besturing, die er bijvoorbeeld voor zorgt dat een printer na 15 minuten inactiviteit automatisch in de stand-by of slaapmodus gaat. We hebben zo bij een klant het aantal draaiuren met 16% kunnen verminderen, wat een besparing van 1KWh per week opleverde. Bij de thermotransferprinters is perslucht vervangen door elektrische aandrijving, wat het energieverbruik ook fors vermindert.

4.    Lange levensduur apparatuur

Wat je niet hoeft te kopen hoeft niet geproduceerd te worden. Niets duurzamer dan apparatuur die lang meegaat. Om de levensduur te verlengen is het service- en ondersteuningsplan SafeGuard ontwikkeld met AR-technologie. Hierdoor kan Domino met de klant meekijken in de machines en de prestaties monitoren, problemen detecteren en preventief onderhoud doen. ‘Omdat veel op afstand gebeurt hoeven er minder monteurs de weg op, wat ook de CO2-impact vermindert’, zegt Wuyts.

5.    Directe coderen op dozen

Door steeds betere inkjettechnologie kunnen codes en teksten rechtstreeks op materialen worden gedrukt, waardoor etiketten overbodig zijn geworden. 

6.    Maatwerk

Omdat iedere productiesituatie anders is, gaat het vaak om maatwerk. Als pre-sales manager doet Wuyts het voorbereidende werk. Hij ziet in de foodsector een sterke materiaalreductie als gevolg van regelgeving. ‘Grote merken moeten reduceren en hebben minder ruimte voor communicatie. Wij helpen ze met 2D-codes die de consument kan scannen voor meer informatie.’
Maar er is niet alleen sprake van minder materiaal, maar ook van nieuwe ontwikkelde materialen, als gevolg van regelgeving. ‘Bedrijven zoeken naar alternatieven voor plastic en wij testen of de materialen met bijvoorbeeld laserprinters kunnen worden gecodeerd. Een voorbeeld is een papieren Snickers-verpakking bij Tesco, die een lasercode krijgt’, vertelt Bakker. 

Geïntegreerd in het beleid

Domino ondersteunt de praktische oplossingen ook met beleid. ‘We hebben bijvoorbeeld een group customer CSR Manager aangesteld, een klantgerichte functie: hoe kunnen we als Domino onze klanten helpen bij hun individuele MVO-verplichtingen, zoals productieafval verminderen en milieuprestaties verbeteren’, aldus Mariëlle Huber, senior marketing & communications specialist. ‘Verpakkende bedrijven moeten de “kleine” codes en tekstvlakken op primaire en secundaire verpakkingen niet over het hoofd zien. Alle verpakkingen en coderingen samen hebben een groots effect op het milieu. Wie dat snapt, beseft dat het verduurzamen van coderen een grote positieve impact kan hebben.’

Domino_lasercoderen

Lasercoderen kent veel toepassingen, van medische componenten, tot sluitingen en wikkels van candybars.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met onze partner Domino Benelux.

Meer artikelen

recent new image
NIRAS vernieuwt...

NIRAS automatiseerde samen met een...

Lees meer
recent new image
Boix introduceert...

Boix Verpakkingsmachines brengt een...

Lees meer
recent new image
Sollas breidt uit met een...

Sollas is al meer dan 75 jaar bekend...

Lees meer
recent new image
Theegarten-Pactec...

Tijdens ProSweets 2025, de...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox