GO!mealbox; de eerste circulaire maaltijdbak

GO!mealbox; de eerste circulaire maaltijdbak

Fonkels lanceert de GO!mealbox; een unieke reeks kartonnen verpakkingen voor het bezorgen van maaltijden. Na ruim twee jaar ontwikkeling komt Fonkels met een antwoord op de sterk toenemende vraag naar plasticvrije maaltijdbakken die optimaal te recyclen zijn. De GO!mealbox is gemaakt van composteerbare monomaterialen en te gebruiken voor vele gerechten.


Het bedrijf achter de GO!mealbox is Fonkels. Deze jonge Nederlandse onderneming bedenkt en levert innovatieve verpakkingsoplossingen die al meermaals zijn beloond met internationale awards. In 2019 werd Fonkels door de KVK gekozen tot de top 10 innovatieve bedrijven van Nederland. Het team van Fonkels heeft een enorme drive om middels innovatie een substantiële bijdrage te leveren aan de verduurzaming van verpakkingen, vooral op het gebied van dranken en voedingsmiddelen. Als materiaal heeft karton daarbij sterk de voorkeur; enerzijds vanwege de hernieuwbaarheid als grondstof en anderzijds door de uitstekende recycling resultaten en lage CO2 footprint. Fonkels heeft een eigen assortiment dat per doos via de webshop te verkrijgen is, maar levert ook klantspecifieke oplossingen. Meerdere bedrijven hebben ondertussen succesvol gebruik gemaakt van hun innovatiekracht.

Ketendenken

‘Het team van Fonkels ontwikkelt verpakkingen op basis van mono materialen en denkt daarbij vanuit de gehele keten, inclusief de afvalfase.’ vertelt Wim Apeldoorn, general manager van Fonkels. ‘Het streven is de gebruikers te verrassen met onderscheidende verpakkingen die zo duurzaam mogelijk zijn. Daarom gaan we zoveel mogelijk uit van karton. Dit materiaal is als grondstof uitermate geschikt door de vele toepassingsmogelijkheden. Bovendien wordt in Europa gemiddeld meer dan 82% van het karton gerecycled. We kiezen daarbij bij voorkeur natuurlijk voor FSC gecertificeerd karton.’

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De GO!mealbox is een mooi voorbeeld van ketendenken, meent Wim Apeldoorn. ‘Afvalverwerkers werken het liefste met schoon karton, zonder plastic of voedselresten. Is het karton vervuild, dan wordt het verbrand. Daarmee gaat het materiaal verloren. Schoon karton, recyclen, gebruiksgemak en een optimale consumentenbeleving waren de belangrijkste uitgangspunten voor de ontwikkeling van de circulaire GO!mealbox.’Plastic op de stranden

Het bezorgen van maaltijden zat al in de lift, maar het heeft dit afgelopen jaar een enorme vlucht genomen. De verpakking speelt een belangrijke rol bij de uitdaging om al die gerechten op de goede manier bij de consument te krijgen. De temperatuur moet zoveel mogelijk behouden blijven en elk gerecht stelt zijn eigen aanvullende eisen; denk aan de knapperigheid bij frietjes of de lekdichtheid bij sauzen. Ook gebruiksgemak is een belangrijk thema.

Tot slot eist de consument steeds meer een duurzame verpakking. De Single-use-plastic richtlijn van de EU doet hier nog een schepje bovenop; per juli 2021 moet het gebruik van plastic on-the-go verpakkingen worden teruggedrongen en zijn bepaalde plastic wegwerpproducten, zoals plastic borden, verboden. Geen overbodige ingreep aangezien maaltijdverpakkingen bij de 10 meest gevonden plastic voorwerpen op de Europese stranden behoren.Lekvrije en plasticvrije maaltijdbak

Uniek aan de GO!MEALBOX is het papier aan de binnenkant. Door deze innovatieve toepassing krijgt karton als materiaal een groot aantal extra gebruiksmogelijkheden. Het papier vormt een effectieve barrière tegen vochtige en vettige bestanddelen en het restaurant kan daardoor vertrouwen op een lekvrije aflevering bij de klant. Tevens zorgt dit papier voor 100% hygiëne, waardoor ook verse visgerechten zoals sushi vanaf nu uitstekend duurzaam kunnen worden verpakt. De consument opent de GO!mealbox en kan eenvoudig de hoekjes losscheuren en er zo een lekvrije bord van maken. Na het eten wordt het papier met de etensresten verwijderd en blijft schoon karton achter.

Hierdoor blijft 95% optimaal te recyclen en bedraagt het pure restafval slechts enkele grammen. Alle materialen zijn composteerbaar.

Fonkels is echter geen voorstander van het composteren van kartonnen verpakkingen, aangezien de componenten ook na gebruik als grondstof kunnen worden hergebruikt. Hiermee levert de GO!mealbox een substantiële bijdrage aan de circulaire economie.

Flexibel concept

De constructie van de GO!mealbox biedt gebruikers, zoals restaurants, de mogelijkheid om naar eigen wens en voorkeur de verpakking toe te passen. De verpakking is vloeistofdicht, zodat er aan de zijkant geen saus kan ontsnappen. De deksel heeft een ‘click & go’ sluiting waardoor snelheid en gebruiksgemak in de keuken zijn gegarandeerd en de bakken goed dicht blijven tijdens transport.

Voorafgaand aan de introductie zijn de verpakkingen uitgebreid getest door diverse restaurants. De verschillende formaten zijn voor uiteenlopende gerechten geschikt. Van noedels en verse pasta, tot sushi, salades en hamburgermenu’s. De verschillende formaten zijn ook stapelbaar, waardoor de bezorging verder geoptimaliseerd kan worden. Minder verpakkingsmateriaal, minder draagtassen en een circulaire verpakking met een boodschap!

Artikel delen