Eastman investeert 1 miljard dollar in chemisch recyclen

Eastman investeert 1 miljard dollar in chemisch recyclen

Eastman gaat 1 miljard dollar investeren in een chemische recyclingfabriek in Frankrijk. Deze faciliteit gaat Eastman’s polyester recyclingtechnologie gebruiken om daarmee jaarlijks tot 160.000 ton moeilijk te recyclen plastic afval, dat momenteel wordt verbrand, te recyclen naar een hoge kwaliteit gelijk aan virgin plastic.

Het meerfasenproject omvat het opzetten van onderdelen die gemengd kunststofafval voorbereiden voor verwerking, een methanolyse-eenheid om het afval te depolymeriseren, en polymeerlijnen om een ​​verscheidenheid aan hoogwaardige materialen te creëren voor speciale, verpakkings- en textieltoepassingen.
De investering zou jaarlijks genoeg plastic afval recyclen om het nationale voetbalstadion van Stade de France 2,5 keer te vullen.

Innovatie

Eastman is ook van plan een innovatiecentrum voor moleculaire recycling op te richten. Dit innovatiecentrum zou alternatieve recyclingmethoden en -toepassingen bevorderen om de verbranding van plastic afval tegen te gaan. Het fabrieks- en innovatiecentrum zal naar verwachting in 2025 operationeel zijn en werkgelegenheid creëren voor ongeveer 350 mensen en leiden tot 1.500 extra indirecte banen in recycling, energie en infrastructuur.

Steun van bedrijven

Het project van Eastman heeft ook de steun gekregen van een lijst van wereldwijde merken die zich inzetten voor het oplossen van het wereldwijde plasticafvalprobleem en die moleculaire recycling beschouwen als een cruciaal hulpmiddel om circulariteit te bereiken. LVMH Beauty, The Estée Lauder Companies, Clarins, Procter & Gamble, L'Oréal en Danone lopen voorop door intentieverklaringen te ondertekenen voor meerjarige leveringsovereenkomsten van deze faciliteit.

Circulair verpakken

‘Onze polyester recyclingtechnologie zorgt voor echte circulariteit voor moeilijk te recyclen plastic afval dat vandaag de dag nog steeds in een lineaire economie zit’, meldt het bedrijf. ‘Dit materiaal wordt meestal verbrand omdat het ofwel niet mechanisch kan worden gerecycled of moet worden gedowncycled met bestaande technologie. Dit moeilijk te recyclen afval wordt afgebroken tot zijn moleculaire bouwstenen en vervolgens weer in elkaar gezet om materiaal van eerste kwaliteit te worden zonder concessies te doen aan de prestaties.’
‘Met de inherente efficiëntie van de technologie en de hernieuwbare energiebronnen die in Frankrijk beschikbaar zijn, kunnen materialen worden geproduceerd met een uitstoot van broeikasgassen tot 80% minder dan traditionele methoden.’


De circulaire polyester recyclingtechnologie van Eastman

Artikel delen