Friesche Vlag van glas naar rPET

Friesche Vlag van glas naar rPET

Koffiemelkproducent Friesche Vlag stapt over van haar eenmalig te gebruiken glazen koffiemelk flessen naar gerecyclede PET-flessen. Deze rPET-flessen bezitten een sleeve met ‘ritssluiting’ waarmee consumenten het etiket eenvoudig van de fles kunnen verwijderen zodat de flessen kunnen worden gercycled.

‘Het vervangen van eenmalig glas, een materiaalsoort dat we al jaren met z’n allen recyclen, door plastic kan gevoelsmatig een verkeerde stap zijn’, zegt R&D-directeur Patrick van Baal. ‘We weten echter dat de CO2-voetafdruk en gebruik van fossiele grondstoffen van onze gerecyclede PET-flessen significant lager is dan de eenmalig glazen flessen die we gebruikten. Bovendien zijn de gerecyclede PET-flessen niet breekbaar, gemakkelijk te openen en schenken ze beter uit. Het is onze ambitie om volledig circulair te worden met een zo klein mogelijke impact op het klimaat. Met deze introductie zetten we weer een goede stap richting onze doelstellingen om circulaire verpakkingen te gebruiken met een zo laag mogelijke CO2-voetafdruk.’

Dop en etiket

De rPET-flessen van Goudband en Halvamel bestaan uit 100% gerecycled materiaal. De dop en het etiket bestaan niet uit gerecycled materiaal. De rPET-fles (exclusief dop en etiket) van Balance is gemaakt van 89% gerecycled materiaal. Doordat Balance een gevoelig product is, is het extra belangrijk om zuurstof buiten de fles te houden. Om dat voor elkaar te krijgen voegt FrieslandCampina een zogeheten extra ‘zuurstofbarrière’ toe aan de fles. Daarom kan de fles nog niet van 100% gerecycled PET worden gemaakt. ‘We blijven eraan werken om dit te verbeteren. Alle flessen zijn volledig recyclebaar nadat het etiket – die niet recyclebaar is – wordt verwijderd en de dop wordt teruggeplaatst’, aldus Van Baal.

In het nieuwe portfolio van Friesche Vlag krijgen de PET-flessen de formaten 140 ml, 300 ml en 500 ml. De kartonnen verpakkingen (455 ml en 929 ml) en de cupjes blijven bestaan.

Doelstellingen

Een van de doelstellingen van FrieslandCampina’s duurzaamheidsprogramma ‘Nourishing a better planet’ is om betere verpakkingen te maken, die 100% circulair en CO2-neutraal zijn en waarbij het bedrijf de hoeveelheid verpakkingsmateriaal tot een minimum te beperkt. Daarom heeft het bedrijf zijn doelstellingen ook vastgelegd via internationale en nationale partnerschappen zoals het Europese en het Nederlandse Plastic Pact en ‘the new plastics global commitment’ van de Ellen MacArthur Foundation.


Patrick van Baal: ‘We weten echter dat de CO2-voetafdruk en gebruik van fossiele grondstoffen van onze gerecyclede PET-flessen significant lager is dan de eenmalig glazen flessen die we gebruikten.

Artikel delen