Greiner laat sleeve los komen van beker

Greiner laat sleeve los komen van beker

Een kunststof beker met daar omheen een verwijderbare kartonnen sleeve is niet nieuw. Wel nieuw is dat de kartonnen sleeve ‘vanzelf’ loslaat als de verpakking in de recyclingstroom terecht komt. Deze innovatieve ontwikkeling van Greiner Packaging zorgt voor een hogere recyclingscore van boven de 90%.

Karton-kunststof combinatiebekers hebben een aantal positieve eigenschappen als het om duurzaamheid gaat. De kartonnen verpakking, die van gerecycled materiaal kan worden gemaakt, geeft de plastic beker stevigheid, zodat deze met bijzonder dunne wanden kan worden geproduceerd. De wikkel is eenvoudig van de beker te verwijderen dankzij een innovatief afscheursysteem, waarbij de twee componenten vervolgens afzonderlijk worden afgevoerd en gerecycled.


Tot voor kort was een correcte sortering van karton-kunststof bekers volledig afhankelijk van de rol van de consument. Maar nu, volgens Greiner, met K3 r100, worden de kartonnen verpakking en de plastic beker op weg naar de recyclingfaciliteit helemaal gescheiden.

Consument afhankelijk

Omdat de witte of transparante plastic beker niet bedrukt is, kan deze effectief worden gerecycled. Bovendien zou de ecologische voetafdruk van de dunne bekers aanzienlijk kleiner zijn dan die van alternatieve verpakkingsoplossingen. ‘Kartonnen-kunststofcombinaties zijn een duurzame oplossing’, zegt Jens Krause, sales director bij Greiner Packaging. ‘Maar er is één uitdaging: het scheiden van de kartonnen verpakking van de plastic beker vereist momenteel een handeling van de consument. Als ze die uitvoeren en de plastic beker wordt gescheiden dan presteert de beker heel goed in het recyclingproces. Maar als ze dat niet doen - wat bij de meeste consumenten nog steeds het geval is - zullen de componenten niet altijd correct worden geïdentificeerd in het sorteersysteem, waardoor een combiverpakking niet correct wordt gerecycled.’

Druk en wrijving

Met de ontwikkeling van de K3 r100 verpakking speelt Greiner in op het recyclingprobleem. Verpakkingsspecialisten hebben een oplossing gecreëerd waarbij de kartonnen verpakking zich tijdens het afvalinzamelingsproces van de plastic beker scheidt. De mechanische impact op de lege beker tijdens inzameling, vervoer en transport zorgt dat de kartonnen wikkel loslaat. Door de druk, wrijving en het indeuken komt de wikkel los van de plastic beker.


De mechanische impact op de lege beker tijdens inzameling, vervoer en transport zorgt dat de kartonnen wikkel loslaat.

Door deze innovatieve ontwikkeling zijn karton-kunststofcombinaties aanzienlijk eenvoudiger te recyclen, waarbij het karton en de kunststof tijdens het eerste sorteerproces voor recycling in de juiste materiaalstromen terechtkomen.

De verpakking bevat nog steeds de innovatieve afscheuroplossing, waardoor het scheiden van plastic en karton gemakkelijker en intuïtiever wordt. Zo kunnen milieubewuste consumenten de artikelen zelf blijven scheiden en op safe spelen als het gaat om recycling.

Beoordeling

Greiner meldt dat volgens Cyclos-HTP de K3 r100 verpakking een recyclebaarheidsscore heeft van meer dan 90 procent. RecyClass heeft de K3 r100 ook de beste beoordeling (Klasse A) gegeven.

‘De ontwikkeling van K3 r100 is een doorbraak’, meent Krause. ‘Dat gezegd hebbende, is het natuurlijk nog steeds het beste scenario als de consument de kartonnen verpakking van de plastic beker zelf scheidt. Om deze reden beschikt de K3 r100 nog steeds over de afscheuroplossing, waardoor het scheiden van plastic en karton eenvoudiger en intuïtiever wordt.’

Artikel delen