HAK zet door met duurzaamheidscertificaat

HAK zet door met duurzaamheidscertificaat

HAK wil dat in 2021 alle in Nederland geteelde zomer- en wintergroenten en peulvruchten voorzien zijn van het On the Way to PlanetProof-duurzaamheidscertificaat.

Op de hoogte blijven van nieuwe verpakkingsontwikkelingen?

Deze maand komen de eerste gecertificeerde boerenkool en rode bieten van het Brabantse land. Rode kool en spinazie hebben het On the Way to PlanetProof duurzaamheidscertificaat al ontvangen in respectievelijk oktober 2019 en mei 2020.(Bronvermelding) HAK: spinazie heeft al het On the Way toPlanetProof-certificaat

HAK compenseert telers

Net als bij rode kool en spinazie compenseert HAK ook nu weer de extra kosten voor de telers. Het bedrijf betaalt voor de gecertificeerde rode bieten 7% en boerenkool 14% meer. De samenwerking met gecontracteerde telers richt zich ook op de uitdaging hoe zij in dit geval rode bieten en boerenkoolrassen op natuurlijke wijze nog weerbaarder kunnen krijgen tegen ongedierte, droogte en bijvoorbeeld overtollige neerslag. Dat zijn uitdagingen die vooral spelen bij duurzame teelt, waarbij niet meer automatisch kunstmatige middelen mogen worden ingezet.

Meer algemene betrokkenheid

De telers die bij HAK betrokken zijn, zouden graag zien dat de bekendheid rondom lokaal geteelde groenten en On the Way to PlanetProof groter wordt. Een visie die aansluit op het “Groene Normaal” waar de groentefabrikant in juni voor pleitte en in feite staat voor “eet meer lokaal, eet meer plantaardig en beloon telers voor hun inspanningen als ze duurzaam telen.”

Artikel delen