Nieuw onderzoek naar recyclen van karton

Nieuw onderzoek naar recyclen van karton

Een nieuwe studie uitgevoerd door de Technische Universiteit van Graz in Oostenrijk ontkracht de mythe van een limiet op het aantal recyclingloops voor verpakkingen op basis van vezels. Aldus Pro Carton.

Nog geen abonnement op VerpakkingsManagement? Aarzel niet, en ontvang hét verpakkingsvakblad het eerste jaar met 30% korting!


Pro Carton: ‘Voorbeelden van kartonnen verpakkingen.’
Pro Carton: ‘Voorbeelden van kartonnen verpakkingen.’

Verpakkingsmateriaal op basis van vezels – papier, karton en vouwdozen – kan meer dan 25 keer worden gerecycled met weinig tot geen verlies van integriteit. Dit is de uitkomst van een recent, onafhankelijk onderzoek van de Technische Universiteit van Graz.

Recyclen van vouwkarton


Pro Carton: Het onderzoek uitgevoerd door de Technische Universiteit Graz wijst uit dat karton minstens 25 keer kan worden gerecycled.
Het onderzoek uitgevoerd door de Technische Universiteit Graz wijst uit dat karton minstens 25 keer kan worden gerecycled.

In het onderzoek uit 2021 werd vouwkwarton herhaaldelijk gerecycled om af te leiden welk effect, indien aanwezig, er zou zijn op de mechanische eigenschap van het materiaal, inclusief de aangeboren sterkte en verbrijzelingsweerstand.

‘In deze studie kan geen negatief effect op de betreffende mechanische eigenschappen worden aangetoond. De zwellingscapaciteit van de vezel vertoonde ook geen negatieve trend’, meldde de universiteit.

Pro Carton: ‘Papier- en kartonvezels duurzamer’

Winfried Muehling, General Manager van Pro Carton, de Europese vereniging voor karton- en kartonfabrikanten, benadrukte: ‘De bevindingen trekken resoluut een streep onder een gemeenschappelijke mythe dat verpakkingen op basis van vezels slechts vier tot zeven keer kunnen worden gerecycled voordat ze hun integriteit verliezen. Het benadrukt dat papier- en kartonvezels veel duurzamer zijn dan eerder werd gedacht.’

‘Rene Eckhart, Senior Scientist aan de TU Graz, die het onderzoek leidde, is zelfs van mening dat de limiet voor het aantal keren dat papier en karton kunnen worden gerecycled, in feite meer wordt bepaald door het voorraadvoorbereidingsproces en de behaalde inzamelings- en recyclingquota’, voegde Muehling eraan toe.

Cruciale bijdrage aan circulaire economie

De studie van de TU Graz benadrukt opnieuw de vitale bijdrage van karton aan de circulaire economie en de rol die het kan spelen bij het verbeteren van de duurzaamheidsreferenties van bedrijven en merken. Het huidige recyclingpercentage voor verpakkingen van papier en karton in Europa bedraagt nu ongeveer 84,2% en de Europese papierindustrie heeft zichzelf ten doel gesteld om tegen 2030 een recyclingpercentage van 90% te bereiken. Karton is ook biologisch afbreekbaar, een proces dat algemeen bekend staat als “organische recycling”, aldus Pro Carton.

Eco-voordelen

Het universiteitsrapport benadrukt ook de eco-voordelen van het toegenomen aantal recyclingloops. ‘Hoe vaker hetzelfde verpakkingsstuk kan worden gerecycled, hoe positiever de impact op het milieu, staat in het onderzoek.

Winfried Muehling voegde hieraan toe: ‘Om ons circulaire bedrijfsmodel draaiende te houden, hebben we altijd een goede mix van nieuwe en teruggewonnen vezels nodig. Sommige klanten hebben specifieke producteisen die alleen nieuwe vezels toestaan, bijvoorbeeld klanten die verpakkingen nodig hebben die bedoeld zijn voor direct voedselcontact met vochtig of vettig voedsel, zoals chocolade. Andere voorbeelden zijn luxe verpakkingen met speciale eisen met betrekking tot de “witheid” of “stijfheid” van het materiaal waarvoor zeker nieuwe vezels nodig zijn.

‘Voor de industrie is het van cruciaal belang om alle vezelmaterialen in de markt te verzamelen, te sorteren en te recyclen. Nieuwe en teruggewonnen vezels zijn net zo belangrijk voor de circulaire economie, iets wat veel van onze merken en retailers willen ondersteunen’, besluit Muehling.

Artikel delen