VM Nieuwsronde buitenlandse media: degradeerbaar plastic uit lotusbladeren

VM Nieuwsronde buitenlandse media: degradeerbaar plastic uit lotusbladeren

De redactie van VerpakkingsManagement scant wekelijks buitenlandse verpakkingssites op noviteiten en ontwikkelingen. Deze week vielen ons onderstaande berichten op uit Packaging World, Packaging Europe, InfoPack Spain, Packaging News Australia en Canadian Packaging.

Colgate stapt over op mono-tube

Colgate-Palmolive stapt in de VS over op een recyclebare tandpastatube. Hierbij gebruikt het bedrijf een opvallende boodschap op zijn verpakking: "Recycle me!"
De tube van Colgate-Palmolive is erkend als recyclebaar door de Association of Plastic Recyclers. Het is gemaakt van HDPE, hetzelfde plastic dat wordt gebruikt voor melk- en wasmiddelflessen. Het verwijderen van de aluminiumlaag die al zoveel jaren als productbeschermingscomponent heeft gediend, was een sleutel om het recyclebaar te maken. EVOH vervangt het aluminium als barrièremateriaal. Meerdere lagen geblazen HDPE worden door extrusie gelamineerd op een geblazen co-extrusie die EVOH bevat. De recyclebare tubes voor de Amerikaanse markt worden gemaakt in de fabriek van Colgate in Morristown, Tennessee. En volgens Colgate-Palmolive heeft de recyclebare tube gemiddeld een 25% kleinere ecologische voetafdruk en een 40% lagere watervoetafdruk.
Bron: Packaging World


Colgate-Palmolive stapt in de VS over op een recyclebare tandpastatube.

Invloed Russische invasie op verpakkingsindustrie

De gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne voor de verpakkingssector op middellange en lange termijn is nog niet helemaal duidelijk, maar zal waarschijnlijk verstrekkend zijn. De oorlog heeft al een onmiddellijke impact op de industrie gehad door de prijzen van grondstoffen te verhogen en de manier waarop bedrijven kunnen opereren, te beïnvloeden.
Verschillende operaties in Oekraïne zijn opgeschort en bedrijven stoppen hun productie en verkoop in Rusland, terwijl anderen aangeven de situatie te blijven volgen voordat ze hun volgende stappen aankondigen. Ondertussen hebben ruwe olie, aardgas en nafta nieuwe hoogtepunten bereikt, wat ook het geval was voor aluminium.
Bron: Packaging Europe


De gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne voor de verpakkingssector op middellange en lange termijn is nog niet helemaal duidelijk, maar zal waarschijnlijk verstrekkend zijn.

Dermalogica kiest voor mono PE-pomp van Aptar Beauty

Aptar Beauty + Home heeft samengewerkt met Dermalogica om het eerste huidverzorgingsmerk te zijn dat hun reinigingslijn lanceert met behulp van Aptar's volledig recyclebare mono-materiaalpomp genaamd Future.
Dermalogica heeft deze innovatieve Aptar-oplossing geïntegreerd voor hun reinigingsassortiment - Special Cleansing Gel, UltraCalming Cleanser en Clearing Skin Wash.
Bij het ontwikkelen van het concept voor Future hebben de experts van Aptar zich tot erkende ecodesignprincipes gewend, die beslissingen in het ontwerp bevorderen die de ecologische voetafdruk van het product helpen verminderen. Een voorbeeld dat de recyclebaarheid bevordert, is het ontwerpen van dispensers van monomaterialen. Traditionele pompen kunnen verschillende materialen bevatten, waaronder metalen onderdelen die in sommige gevallen het recyclingproces kunnen beïnvloeden. Omdat de Future-pomp alleen van PE is gemaakt, wordt de complete verpakking, inclusief pomp en fles, efficiënter gerecycled.
Bron: InfoPack


De gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne voor de verpakkingssector op middellange en lange termijn is nog niet helemaal duidelijk, maar zal waarschijnlijk verstrekkend zijn.

Hervullen bespaart 70% plastic

Mondi & Henkel werken samen om volledig recyclebare navulverpakking van monomateriaal voor Pril te lanceren. De flexibele zakjes dragen bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Henkel om in 2025 alle verpakkingen recyclebaar of herbruikbaar zijn.
Sinds januari kunnen consumenten een nieuwe navulbare pompdispenser kopen om thuis te vullen met navullingen in het lichtgewicht, monomateriaal zakje van Mondi. De flexibele stazak vermindert plastic met 70% elke keer dat het plastic flessen vervangt en is gemakkelijk te recyclen waar bestaande infrastructuur aanwezig is.
Het lekvrije zakje van Mondi is gecertificeerd volgens ISTA 6 en biedt een zeer duurzame verpakking voor zowel in de winkel als online.
Bron: Canadian PackagingBioplastic geïnspireerd op lotusblad

Onderzoekers van de Australische RMIT University hebben een degradeerbare bioplastic ontwikkeld, geïnspireerd op het lotusblad. Het verpakkingsmateriaal kan worden toegevoegd aan compost in de achtertuin of naast ander organisch afval in een groene bak.
Volgens RMIT is het innovatieve plastic gemaakt van goedkope en algemeen beschikbare grondstoffen, zetmeel en cellulose, om de productiekosten laag te houden en een snelle biologische afbreekbaarheid te ondersteunen. Volgens de universiteit is de bioplastic stevig, duurzaam en composteerbaar.
RMIT PhD-onderzoeker Mehran Ghasemlou zegt dat de natuur vol zit met ingenieus ontworpen structuren die onderzoekers zouden kunnen inspireren. ‘We hebben de fenomenaal waterafstotende structuur van lotusbladeren gerepliceerd om een ​​uniek type bioplastic te leveren dat precies zowel sterkte als afbreekbaarheid combineert.’
Het fabricageproces zou geen verwarming of ingewikkelde apparatuur vereisen en is eenvoudig op te schalen.
Bron: Packaging News Australia


Onderzoekers van de Australische RMIT University hebben een degradeerbare bioplastic ontwikkeld, geïnspireerd op het lotusblad.

Artikel delen