Wago vervangt plastic door papieren luchtkussens

Wago vervangt plastic door papieren luchtkussens

Elektronicafabrikant Wago verduurzaamt haar verzendverpakkingen en zet het vulmateriaal in de verzendverpakkingen om van plastic naar 100% biologisch afbreekbare papieren luchtkussens.

De luchtkussens gemaakt van 100% gerecycled papier bevatten een dunne, composteerbare afdichtingslaag die geen negatieve invloed heeft op recycling. Hierdoor kan het 'Airwave-Paperwave' organisch papieren luchtkussen worden gerecycled bij het oud papier of worden afgevoerd met composteerbare materialen. Hiermee bespaart Wago volgens eigen informatie ongeveer 9 ton wegwerp plastic materiaal per jaar. Mocht het materiaal onbedoeld toch in de oceaan belanden, dan lost het op in het water.

Verpakkingsmateriaal voor 6.000 verpakkingen - per dag

‘We verzenden ongeveer 5.000 tot 6.000 pakketten per dag vanuit ons centrale magazijn in Sondershausen’, legt Diana Wilhelm, hoofd Corporate Logistics uit, ‘bij dergelijke hoeveelheden is het des te belangrijker om te besparen op verpakkingsmateriaal. Het begint met een volledig automatische bepaling van de juiste verpakkingsgrootte. Met ons grote assortiment hebben we dus zo min mogelijk vulmateriaal nodig.’ De overstap naar papier was de logische volgende stap.

‘Met de papieren luchtkussens hebben we een mogelijkheid gevonden die nog beter te verwerken is dan het vorige plastic’, zegt Gerrit Kranholdt, hoofd van het Global Distribution Center in Sondershausen, die verantwoordelijk is voor het project. Met alle voordelen van dien, is er ook een nadeel: de kosten. De nieuwe papieren luchtkussens zijn zo'n 30% duurder dan hun plastic voorgangers. Dit prijsverschil wordt echter niet doorberekend aan klanten.

Artikel delen